Farmaceutski proizvodi i lekovi zagađuju reke, štete životnoj sredini i zdravlju

Zdravlje 16. feb 202214:29 3 komentara
Shutterstock

Potencijalno toksični nivoi farmaceutskih proizvoda i lekova koji su pronađeni u četvrtini proučavanih reka širom sveta, predstavljaju pretnju životnoj sredini i globalnom zdravlju, pokazala je nova studija. 

Naučnici iz celog sveta istražili su više od 1.000 lokacija u 258 reka u stotinu zemalja, od londonske Temze preko ostalih britanskih plovnih puteva do brazilskog Amazona i reka koje protiču kroz veće gradove poput Nju Delhija i Njujorka.

Povezane vesti

U njima je otkrivena prisustvo čak 61 leka, uključujući i neka jedinjenja povezana sa modernim načinom života, poput kofeina i nikotina, a naučnici su pokušali da ustanove da li je njihov nivo viši od onog koji bi mogao da utiče na životno okruženje.

Paracetamol, nikotin, kofein, lekovi za epilepsiju i dijabetes, beta blokatori, antibiotici, antidepresivi, lekovi za spavanje i antihistaminici otkriveni su u pomenutim područjima u okviru studije koju je sproveo Univerzitet Jork iz Toronta. Reč je o najsveobuhvatnijem takvom istraživanju sprovedenom na globalnom nivou.

Rezultati studije, objavljeni u „Proceedings of the National Academy of Sciences“ (PNAS), ukazuju na to da je zagađenje svetskih reka medicinskim hemikalijama globalni problem.

Pokazalo se da su među najzagađenijima reke u Pakistanu, Boliviji i Etiopiji, a najmanje su zagađene one na Islandu, u Norveškoj i u prašumama Amazonije.

Najzagađenije zemlje i regije sveta nalaze se u subsaharskoj Africi, Južnoj Americi i delovima južne Azije, a istovremeno su najmanje istražene.

Studija je pokazala da su zemlje sa niskim do srednjim prihodima najzagađenije, kao i područja u kojima se uz obale reka odlaže smeće, pa je upravljanje otpadnim vodama loše organizovano.

Zagađenje predstavlja rizik za slatkovodna staništa i divlje životinje, pa bi moglo da doprinese jačanju njihove otpornosti na antimikrobne supstance, a prete i globalnim ciljevima kada je reč o kvalitetu vode i zagađenju, upozoravaju naučnici.

Poznato je da kontraceptivi u rekama mogu da utiču na razvoj i reprodukciju riba. U izveštaju stoji i da bi povećana količina antibiotika u rekama mogla da rezultira razvojem na njih otpornih bakterija, što bi narušilo efikasnost lekova da bi na kraju moglo da predstavlja „globalnu peetnju životnoj sredini, ali i zdravlju“.

Brojne hemikalije pronađene su i u rekama na svim nenaseljenim kontinentima.

Jedan od autora studije, dr Džon Vilkinson sa Univerziteta Jork podsetio je da „već više od dvadeset godina znamo da farmaceutski proizvodi prodiru u vodeno okruženje gde mogu da utiču na biologiju živih organizama“.

„No jedan od najvećih problema sa kojima smo se suočili u rešavanju ovog problema je to što nismo bili baš reprezentativni kada smo pratili te zagađivače. Svi raspoloživi podaci fokusirani su na nekoliko odabranih područja u Severnoj Americi, zapadnoj Evropi i u Kini“, rekao je.

Dodao je da je, kroz projekt koji su on i kolege ostvarili, znanje o globalnoj distribuciji lekova u vodenom okruženju sada znatno poboljšano.

Naučnici smatraju da bi se trebalo angažovati na uspostavljanju globalnih, uključivih i međusobno povezanih napora na generisanju podataka potrebnih da bismo mogli da donesemo odgovarajuće odluke o tomu na koji način da smanjimo uticaj hemikalija na životno okruženje.