Gde grešimo kod konzumiranja zelenog čaja?

Zdravlje 22. mar 202110:44 > 23. mar 2021 14:06 3 komentara
Foto: Shutterstock

Iako su mnoge studije nebrojeno puta potvrdile prednosti ispijanja zelenog čaja, postoje određene stvari koje morate da imate na umu ako želite da iskoristite ovaj "čarobni čaj" na najbolji mogući način.

Za početak, preporučuje se konzumiranje dve do tri šoljice zelenog čaja u toku dana, i to je količina koju ne bi trebalo da prekoračite.

Postoje još nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom konzumiranja zelenog čaja.

Nemojte piti zeleni čaj odmah nakon obroka

Jedna od najvećih zabluda kod konzumiranja zelenog čaja jest da će on, ako ga popijete odmah nakon obroka, čarobno izbrisati sve kalorije koje ste upravo uneli.

Povezane vesti

Ali, budući da telo sve proteine koje ste uneli putem hrane tek treba da probavi, konzumiranje zelenog čaja odmah nakon obroka moglo bi da našteti ovom procesu, tako da bi bilo poželjno da to izbegavate.

Konzumirajte zeleni čaj kada se malo prohladi

Ne samo da će zbog konzumiranja vrućeg čaja on biti neukusan, već možete da povredite želudac i grlo. Neka vaš zeleni čaj bude topao, a nikako potpuno vruć.

Zeleni čaj nemojte piti na prazan želudac

Nakon noćnih sati tokom kojih niste ništa uneli u organizam, preporuka je da konzumirate nešto lagano i umirujuće što budi vaš metabolizam.

Zeleni čaj sadrži jake antioksidante i jake polifenole koji mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline i poremete probavu. Bilo bi idealno da ovaj čaj konzumirate između obroka.

Nemojte dodavati med u vruć čaj

Većina nas obožava da doda med u zeleni čaj jer je to zdrava alternativa šećeru i dobrog je ukusa. Međutim, ako med dodate u vruć zeleni čaj, velika je verovatnoća da će se nutritivna vrednost meda uništiti.

Ne uzimajte lekove sa zelenim čajem

Mnogi ljudi piju tablete sa jutarnjom šoljicom zelenog čaja. To može da bude izuzetno štetno jer se hemijski sastav tablete može pomešati sa zelenim čajem što dovodi do kiselosti. Zbog toga se preporučuje da tablete pijete sa običnom vodom, piše Times Of India.

Previše zelenog čaja nije dobar izbor

Samo zato što je zeleni čaj zdrav, ne znači da možete da ga pijete u neograničenim količinama. Baš poput čaja ili kafe, i zeleni čaj sadrži kofein.

Preterivanje s dnevnim unosom kofeina može da izazove glavobolju, letargiju, tromost, razdražljivost kao i teskobu.

Previše zelenog čaja takođe može da smanji apsorpciju gvožđa u telu. Obavezno se držite dve do tri šoljice dnevno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare