Glavni razlozi žudnje za slanom hranom

Shutterstock

Prilično nas često upozoravaju na opasnosti konzumiranja previše šećera, ali čini se da manje čujemo o tome kako zadržati i kontrolisati žudnju za solju.

Natrijum i hlorid su dva esencijalna elektrolita koja se kombinuju i čine kuhinjsku so. Elektroliti su odgovorni za provođenje električnih naboja unutar tela, što dovodi do mišićnih kontrakcija. Ovi nutrijenti takođe imaju važnu ulogu u ravnoteži tečnosti, pH krvi, i nervnoj funkciji.

Povezane vesti

Ukoliko vaše telo „žudi za solju“ to bi mogao da bude način na koji vam telo govori da je iscrpelo hranljive sastojke soli ili jednostavno može da bude povezano s vašim navikama u ishrani ili hormonima, piše Real Simple.

Dehidratacija

Budući da su natrijum i hlorid neophodni za ravnotežu tečnosti u telu, dehidratacija može da izazove potrebu za više soli.

Ovo je način na koji vas vaše tela tera da jedete ili pijete više natrijuma i hlorida koji vam mogu pomoći u poboljšanju stanja hidratacije. Osim što jedete više soli, možda ćete poželeti i više vode što bi dodatno poboljšalo vašu hidrataciju.

Kada ste dehidrirani, možete da primetite još nekoliko simptoma osim žudnje za slanom hranom: glavobolja, smanjeno mokrenje, letargija i osećaj žeđi.

Umor

Kada ste neispavani, apetit vam se može činiti nezasitnim i vaša sposobnost da ignorišete primamljivu žudnju postaje slabija. Kao i kod stresa, ovde ulogu imaju vaši hormoni.

Hormoni kortizol, leptin, grelin i serotonin izazivaju glad i potstiču vašu želju za hranom od koje se osećate dobro. Zato učinite sve što je u vašoj moći kako biste se svake noći dovoljno naspavali, prenosi Večernji.hr.

PMS

Predmenstrualni sindrom možeda  prouzrokuje spektar simptoma, a dok neki mogu da primete i više emocionalnih simptoma poput promena raspoloženja, drugi mogu da primete i promenu u apetitu i žudnji za specifično slanom hranom.

Iako ne postoji dobro utvrđena teorija zašto se to događa, smatra se da fluktuirajući hormoni imaju ulogu u tome.

Stres

Još jedno stanje u kom su uključeni hormoni bi moglo da bude razlog zašto žudite za slanom hranom – stres.

Glavni hormon koji pomaže vašem telu da se nosi sa stresom zove se kortizol. Ovaj hormon se oslobađa iz vaših nadbubrežnih žlijezda kao odgovor na stres i menja telesne funkcije, krvni pritisak, broj otkucaja srca, pa čak i upotrebu glukoze kako bi pomogao telu.

Jedna studija iz „Journal of Neuroscience“ ukazuje na to da osobe s višim nivoom natrijuma u krvi, poznatom i kao hipernatremija, oslobađaju manje kortizola kada doživljavaju stres.

Ovo može da objasni zašto žudite za slanom hranom tokom stresnih perioda, jer bi konzumiranje veće količine moglo da bude jedan od načina na koji vaše telo upravlja stresom.

Pojačano znojenje tokom vežbanja

Redovo vežbanje je odlično za vas, a takođe može da dopinese žudnji za slanom hranom.

Natrijum je elektrolit koji izlazi iz tela kada se znojite, pa vaše telo nakon vežbanja žudi za solju kako bi nadoknadio izgubljeni natrijum. Iz tog razloga su sportski napici koji sadrže elektrolite toliko popularni.