Glavni uzročnici trovanja hranom

Zdravlje 21. sep 202117:45 > 22. sep 2021 12:40 0 komentara
Shutterstock

Dugo se smatralo da su jaja i sirovo meso glavni uzročnici trovanja hranom. Ali, to se poslednjih godina promenilo, zbog razvoja proizvodnje i široke distribucije proizvoda.

Ispostavilo se da je povrće i voće sve više zagađeno, stoji u izveštaju CDC.

Povezane vesti

I dok brojne organizacije rade na nazdoru proizvodnje, povlačenju proizvoda i rešavanju problema sa lancem snadbevanja.

Poslednji koji na sve utiču na kraju ćete uvek biti – vi.

Hrana koja prouzrokuje trovanje prema statistici CDC:

Povrće

Povrće kao što je lisnato zeleno povrće – osam odsto bolesti prouzrokovanih trovanjem, prema CDC, semenke – sedam odsto, klice – dva odsto, začinsko bilje- dva odsto i korenasto povrće- dva odsto, nalaze se na prvom mestu hrane koja će najverovatnije biti kontaminirana patogenima, što čini 21 odsto svih bolesti prouzrokovanih hranom, kažu iz CDC.

Iznenađujuće, lisnato povrće, koje ljudi obično jedu sirovo, nalazi se na samom vrhu spiska.

Prema CDC, najsigurnija metoda je da suvate voće i povrće, a druga najsigurnija metoda je da ga operete.

Izbegavajte neoprane sveže proizvode. Lisnato povrće koje kupite zapakovano, na kome stoji da je već oprano i spremno za konzumiranje, takođe bi trebalo oprati još jednom.

Krompir, patlidžan, avokado i sve ostalo, trebalo bi dobro oprati.

Živinsko meso

Piletina je uzročnik 12 odsto bolesti koje se prenose hranom, a ćuretina – osam odsto, Ove vrste mesa mogu da sadrže mnoge patogene i veliki su izvor salmonele.

Piletinu je potrebno dobro skuvati ili ispeći, da bi bila bezbedna za konzumiranje, a ostatke hrane trebalo bi odmah staviti u frižider.

Svinjetina i govedina

Svinjetina i govedina zajedno čine 19 odsto bolesti prouzrokovanih hranom, svinjetina – 10 odsto i govedina – devet odsto.

Uputstva za bezbedno konzumiranje i obradu koja se odnose na živinsko meso koriste se i u slučaju ovih vrsta mesa.

Plodovi mora

Kontaminirani plodovi mora prouzrokuju devet odsto slučajeva trovanja hranom.

Morate kuvati plodove mora, uključujući školjke, koje prouzrokuju pet odsto bolesti koje se prenose hranom i ribu – četiri odsto. Pripremti ih na bezbednoj temperaturi.

Kada je u pitanju suši, potreban je poseban oprez, jer se konzumira u sirovom stanju. Koristite proverene izvore za nabavku.

Voće

Nažalost, voće je zaslužno za devet odsto svih bolesti prenosivih hranom, kaže CDC. Voće može da postane kontaminirano u bilo kom trenutku u lancu nabavke.

To je moguće sa borovnicama, lubenicom, breskvama, dinjama, a posebno kod voća koje u prodavnicama kupujete već isečeno i spremno za konzumiranje.

Temeljno operite voće čak i ako ne jedete koru, jer bakterije mogu da prodru u hranu kada ljuštite koru, prenosi Eat This.

Jaja

Opšte je poznato da sa jajima morate da budete posebno oprezni, ona su zaslužna za sedam odsto svih bolesti prenosivih hranom. Ona mogu da sadrže salmonelu.

Jaja dobro skuvajte i budite posebno oprezni prilikom konzumiranja hrane koja sadrži sirova jaja. Ako niste sigurni u poreklo jaja, za razne filove koristite jaja kuvana na pari.

Mlečni proizvodi

Sirovi mlečni proizvodi čine pet odsto slučajeva bolesti prouzrokovanih hranom. Budite oprezni i te proizvode nemojte dugo držati van frižidera.

Žitarice 

Sirove žitarice odgovorne su za četiri odsto slučajeva trovanja hranom. CDC je čak izdao posebno upozorenje protiv konzumiranja sirovog brašna, jer neki ljudi jedu sirovo testo za kolače.

Drugi uzročnici

Ova kategorija uključuje proizvode poput alkohola, kafe, pića, leda, začina i dodataka ishrani. Oni čine sedam odsto bolesti prenosivih hranom.