Higijenske navike kod kojih najčešće pravimo greške

Zdravlje 04. feb 202110:48 2 komentara
Foto: Shutterstock

Svi znamo da je higijena pola zdravlja i zato je važno voditi računa o njoj. Ali osim ruku i dezinfekcije površina, i brojne druge stvari su važne, a često ih zaboravljamo.

U toku pandemije konstantno se priča o pranju ruku, ali osim ruku, važne su i druge stvari koje svakodnevno koristimo, a koji takođe mogu da  da budu uzrok bolesti ako ih ne čistimo ili ne menjamo redovno.

Povezane vesti

Ne čistite četku za kosu

Četke za kosu dobra su podloga za bakterija, pa se preporučuje njihovo pranje nakon jedne do dve nedelje korišćenja. S obzirom na to da četku za kosu koristimo svaki dan, zastrašujuće je i pomisliti koliko se bakterija može skupiti na njoj. Četku možete oprati običnim šamponom.

Potpuno uklanjanje dlačica u nosu

Uklanjanje dlačica u nosu nema nikakvih prednosti. Te dlačice sprečavaju prašinu i druge alergene da ulaze u pluća, pa ukoliko dlake ne proviruju van nosa, nemojte ih dirati.

Pranje ruku vrućom vodom

Iako možda mislite da vruća voda ubija bakterije, ona bi trebala da bude temperature od oko 100 stepeni Celzijusa da bi bila opasna za bakterije. Osim toga, vruća voda može da dovede do dodatnog isušivanja kože ruku, piše Bright Side.

Stavljanje dezodoransa odmah nakon tuširanja

Mnogi žure da stave dezodorans odmah nakon tuširanja kako bi sprečili znojenje, ali zapravo tako čine lošu stvar. Ako vaša koža nije savršeno suva, dezodorans neće dobro funkcionisati.

Preduga zavesa za tuširanje

Nabori na vašoj zavesi za tuširanje najbolje su mjesto za bakterije koje vole vlagu. Nakon tuširanja podignite zavesu s pločica dok se ne osuši.

Komentari (2)

Vidi sve komentare