Holesterol u detinjstvu usko povezan sa zdravljem arterija u odrasloj dobi

Shutterstock

Količina plaka u glavnim arterijama koje prenose krv do mozga više je povezana sa nivoom holesterola koje je osoba imala u detinjstvu nego u odraslom dobu, prema istraživačima iz Finske.

Oni su smatraju da bi njihova otkrića trebalo da dovedu do toga da se veća pažnja posveti nivoima holesterola u ranijem periodu života.

Povezane vesti

Podaci su od 2.643 odrasle osobe koje su od detinjstva učestvovale u višegodišnjoj studiji. U proseku sa 36 godina, podvrgnute su ultrazvučnim pregledima karotidnih arterija na vratu. Otprilike tri odsto njih imalo je plak u arterijama, što povećava rizik od moždanog udara.

Rizik od karotidnog plaka bio je 2,3 puta veći kod onih koji su razvili visok holesterol kao odrasli, a tri puta veći kod onih sa visokim holesterolom u detinjstvu, ali ne i u odrasloj dobi, i pet puta veći za one sa doživotnim visokim holesterolom u poređenju sa učesnicima koji nikada nisu imali visok holesterol, prenosi Reuters.

Istraživači su uzeli u obzir starost, pol i druge faktore koji bi mogli da doprinesu akumulaciji plaka u određivanju svojih nalaza.

Područje pokriveno karotidnim plakom takođe je povezano sa nivoom holesterola u detinjstvu, otkrili su istraživači.

„Rezultati naglašavaju ulogu nivoa holesterola u detinjstvu za kardiovaskularno zdravlje odraslih i ukazuju na to da će prevencija u odrasloj dobi verovatno biti prekasna da ograniči rizik koji se akumulirao ranije u životu“, napisali su istraživači u Journal of the American Heart Association.

Komentari (0)

Vidi sve komentare