Hormoni zbog kojih se osećamo srećno i kako da podstaknemo njihovo lučenje

Zdravlje 04. jun 202223:49 > 23:50 3 komentara
Shutterstock

Hormoni imaju veliki uticaj na našu svakodnevicu. Glavni poznati trio, čije lučenje dovodi do toga da se osećate srećnije, endorfin, serotonin i dopamin veoma su poželjni, a postoji nekoliko načina kako da se njihovo lučenje podstakne.

Hormoni su mali prenosnici poruka od jedne telesne ćelije do druge posebnim oblikom hemijskog delovanja, a snažno utiču na raspoloženje.

Srećom, spoljnim faktorima kao što je ishrana, aktivnosti i hobiji možemo da utičemo na njihovo lučenje.

Endorfin

Biohemijsko jedinjenje koji nastaje u hipotalamusu, smiruje nas i pruža nam osećaj užitka i neutrališe preterani adrenalin.

Povezane vesti

Endorfin telu služe za borbu protiv bolova, i služe kao zaštita od preranog starenja čestica.

Ovaj hormon se može lučiti i sećanjem na lepu uspomenu, pa nije uzaludan savet da se skoncentrišete  i mislite na nešto lepo.

Serotonin

Još jedan „hormon sreće“ je i serotonin, koji igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže raspoloženja.

Osobe sa niskim nivoom serotonina neretko pate od depresije, a ovaj  hormon može da se pronađe u mozgu, crevima i u krvi.

Dopamin

Najpoznatiji hormon luči se svaki put kad radimo nešto što nam pruža zadovoljstvo, a to mogu da budu aktivnosti poput konzumiranja omiljene hrane ili seksualnih aktivnosti.

Dopamin je hemijski vrlo sličan adrenalinu, ali ipak ih razlikuje jedna grupa molekula.

Kako povećati nivo hormona sreće?

Lučenje hormona sreće možete da podstaknete pravilnom ishranom, a neke od namirnica izdvojile su se pozitivnim delovanjem.

Crna čokolada sadrži serotonin i podstiče proizvodnju endorfina. Voće i povrće takođe podstiču proizvodnju hormona sreće, dok riba, semenke lana i orašasti plodovi regulišu količinu neurotransmitera u mozgu.

Uz ishranu, fizička aktivnost takođe podstiče proizvodnju hormona sreće, pa je redovno ježbanje odlično za dobro raspoloženje. Sušanje omiljene muzike pozitivno utiče na raspoloženje, kao i ples i pevanje.

Uz ishranu i aktivnosti, sunčevi zraci i vitamin D imaju veliki uticaj na raspoloženje, tako da vam opuštena šetnja po suncu može promeniti dan nabolje, prenosi 24 sata.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare