
Ako ste ušli u perimenopauzu ili menopauzu i primetili da vam se područje stomaka povećava, možda bi trebalo da prestanete da konzumirate određenu hranu i piće.
Dijetetičari smatraju da često konzumiranje određenih pića i namirnica može prouzrokovati naslage na stomaku.
Pojava naslaga u predelu stomaka nije samo estetski problem, već može imati i dugotrajan negativan uticaj na zdravlje.
„Povećana masnoća na stomaku znači veći rizik od metaboličkih stanja kao što su dijabetes, masna jetra, visok krvni pritisak i visok holesterol“, ističe dijetetičarka Kristina Hartman.
Šta prouzrokuje salo na stomaku nakon menopauze?
Iako bi neki mogli pretpostaviti da je najveći krivac za to prejedanje, treba uzeti u obzir i hormone. Dijetetičar Rene Ficek objašnjava da „hormonske promene, posebno pad estrogena, igraju ključnu ulogu u preusmeravanju masti ka stomaku. Estrogen podržava skladištenje masti oko kukova i butina, ali sa nižim nivoima, mast počinje da se akumulira na stomaku“.
Osim toga, menopauza može usporiti metabolizam, što takođe povećava rizik od nagomilavanja viška masti u različitim delovima tela, kao što je stomak.
Koju hranu i piće treba izbegavati ili konzumirati u manjoj meri?
Da biste izbegli probleme sa salo na stomaku, potrebno je da konzumirate hranu koja je bogata rastvorljivim vlaknima (kao što je ječam), vitaminom K (kao što je kelj), folatima (kao što je spanać), omega-3 masnim kiselinama (orasi i losos) i antioksidansi (kao što su borovnice i jabuke).
Za razliku od ovih namirnica koje treba jesti, istaknuti su i primeri hrane i pića koje bi trebalo izbegavati.
Alkohol
„Redovna konzumiranje alkohola može povećati rizik od dobijanja masti oko srednjeg dela tela. Alkohol dodaje dodatne kalorije, što otežava gubitak težine“, objašnjava dijetetičarka Mišel Rutenštajn.
Pored toga, alkohol može uticati na san, što dovodi do poremećaja apetita i hormona sitosti.
Hrana sa visokim sadržajem šećera
Hrana sa visokim sadržajem šećera, kao što su slatkiši, može negativno uticati na masnoću na stomaku, posebno nakon menopauze.
„Ove namirnice sadrže mnogo rafinisanog šećera i malo hranljivih materija“, kaže Ficek i dodaje da često konzumiranje može da pogorša insulinsku rezistenciju, koja je usko povezana sa nagomilavanjem masti na stomaku.
Pržena hrana
Pomfrit i druga pržena hrana su visokokalorični. Hrana upija ulje u kome se prži, što dodaje kalorijsku gustinu. Višak kalorija može dovesti do nakupljanja masti, piše „Parade“.
Visoko prerađeno meso
Prerađeno meso poput slanine i kobasica može biti ukusno, ali je često bogato zasićenim mastima i konzervansima. Prekomerna potrošnja ovih supstanci povezana je sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Masni mlečni proizvodi
Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem zasićenih masti mogu doprineti povećanju stomačne masti tokom menopauze ako se često konzumiraju.
Grickalice
Čips i grickalice se lako prejedu jer su napravljeni da izazivaju zavisnost, povećavajući rizik od prejedanja.
Peciva
Peciva, krofne i druga slična hrana sadrže mnogo šećera i rafinisanih masti, što može da ubrza porast šećera u krvi i nivoa insulina, što povećava mogućnost skladištenja masti, prenosi Index.hr.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi ko će ostaviti komentar!