Namirnice koje povećavaju i smanjuju nivo stresa

Shutterstock

Šta je vaš glavni izvor stresa? Šta da uradite da ga bar malo smanjite? Možda nećete moći u potpunosti da eliminišete stres, ali možete se pobrinuti da on bude što je moguće manji – između ostalog i sa promenom određenih namirnica.

Mnogi ljudi se okreću hrani kada su pod stresom. Nažalost, ovo je loša ideja jer su izbori uglavnom nezdravi: čokolade, kesice čipsa, peciva…

Iako ćete se u tom trenutku osećati bolje jer se endorfini oslobađaju u vašem mozgu kada jedete hranu koju volite, kasnije ćete zažaliti zbog odluke.

Da li ste se ikada zapitali zašto jedemo kada smo pod stresom? Stres može izazvati fluktuaciju nivoa šećera u krvi, što može dovesti do osećaja gladi i žudnje za hranom. Dakle, nije u potpunosti vaša greška, ali možete uticati na reakciju tako što ćete nabaviti zdrave grickalice.

Hrana može da smanji i povisi vaš nivo stresa

Hrana sa visokim sadržajem šećera i jednostavnih ugljenih hidrata može izazvati brzu fluktuaciju nivoa šećera u krvi. Ovo može učiniti da se osećate umorno i razdražljivo, što može pogoršati simptome stresa.

Povezane vesti

Hrana bogata mastima može usporiti varenje i izazvati osećaj težine u stomaku. To može dovesti do osećaja nelagodnosti i umora, što može doprineti simptomima stresa.

Dok hrana koja sadrži mnogo kofeina može da poveća nivo adrenalina i kortizola u telu. Ovo može izazvati anksioznost, razdražljivost i nesanicu, što takođe može pogoršati simptome stresa.

Hrana sa malo hranljivih materija može oslabiti imuni sistem i pogoršati simptome stresa.

Namirnice bogate aditivima i konzervansima mogu uticati na funkciju mozga i izazvati promene raspoloženja i osećanja, piše aktivni.si.

Ali, postoje određene namirnice koje mogu pomoći u upravljanju stresom:

Hrana bogata antioksidansima, kao što su voće i povrće, može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u telu.

Vitamin C može pomoći u smanjenju nivoa kortizola koji telo proizvodi tokom stresa. Namirnice bogate vitaminom C uključuju citrusno voće, jagode i paprike.

Magnezijum može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i stresa. Namirnice bogate magnezijumom uključuju orašaste plodove, semenke i zeleno lisnato povrće.

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale u telu, što može doprineti simptomima stresa. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju losos, tunjevinu i laneno seme.

Ako želite da smanjite stres hranom, preporučuje se zdrava i izbalansirana ishrana koja sadrži dosta svežeg povrća, voća, integralnih žitarica i proteina i ograničite konzumaciju namirnica sa visokim sadržajem šećera, masti i kofeina, prenosi City Magazine.