Istraživanje: Hemikalije u raznim proizvodima povezane su sa preranom smrću

Zdravlje 16. okt 202122:19 > 22:20 9 komentara
Pixabay

Sintetičke hemikalije zvane ftalati, koje se nalaze u raznim potrošačkim proizvodima poput kutija za hranu, šampona, šminke, parfema, čak i dečijih igračaka, mogu da prouzrokuju od 91.000 do 107.000 slučajeva prevremenih smrti godišnje.

Smrt prouzrokovana ftalatima uglavnom se javlja kod osoba starosti od 55 do 64 godine, a smrti prethode kardiovaskularne bolesti, prenosi CNN.

Povezane vesti

Ovo istraživanje sprovedeno u SAD, objavljeno je u časopisu „Environmental Pollution“.

Istraživanje je postalo deo rastuće baze podataka o uticaju plastike na ljudski organizam. To pokazuje koliko je zapravo neophodno  da se smanji ili zabrani korišćenje plastike“, rekao je vodeći autor istraživanja dr Leonardo Trasand, profesor pedijatrije, ekološke medicine i zdravlja stanovništva na „NIU Langone Health“ u Njujorku.

Već je poznato da ftalati ometaju telesni mehanizam za proizvodnju hormona, poznat kao endokrini sistem. Oni su povezani sa razvojnim, reproduktivnim, neurološkim, imunološkim i drugim problemima, prema podacima Nacionalnog instituta zdravstvenih nauka koje se bave životnom sredinom.

Kako navodi Institut, čak i mali hormonski poremećaji mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme u razvoju. Ranije sprovedena istraživanja povezivala su ftalate sa reproduktivnim problemima, astmom, karcinomom i gojaznošću.