Istraživanje: Kancer debelog creva sve češći među mladima – koliko je ishrana odgovorna?

Zdravlje 14. jun 202419:20 1 komentar
Shutterstock

Istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju kažu da "zapadnjački način ishrane" može da poremeti delikatnu ravnotežu bakterija u gastrointestinalnom traktu.

Karcinom debelog creva  je u porastu kod mladih odraslih osoba, tako da naučnici istražuju kako ishrana bogata mastima i sa malo vlakana može da izazove promene u sistemu za varenje koje povećavaju rizik od ranog kancera debelog creva.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju kažu da „zapadnjački način ishrane“ može da poremeti delikatnu ravnotežu bakterija u gastrointestinalnom traktu, što dovodi do upale zbog koje ćelije brže stare i postaju podložnije kanceru.

Oni su svoje nalaze predstavili tokom vikenda na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju u Čikagu.

Otkrili su da su ljudi sa ranim početkom kancera debelog creva biološki, u proseku, 15 godina stariji od svoje hronološke starosti. Pacijenti sa kasno nastalim karcinomom debelog creva imali su sličnu biološku i hronološku starost.

Biološka starost se odnosi na starost ćelija, tkiva i organa. Na biološku starost utiču genetika, izloženost okolini i faktori načina života kao što su ishrana, vežbanje i navike spavanja. Hronološka starost se odnosi na godine života.

„Mikrobima se može manipulisati. Čini nam se da Fusobacterium, bakterija koja se često nalazi u ustima, može da promoviše rast kolorektalnog karcinoma i da aktivno doprinosi progresiji bolesti. Možemo koristiti te informacije i razmišljati o tome kako da to sprečimo“, objasnila je Suzan Bulman, koja je nedavno proučavala vezu između mikroba i kancera, prenosi Index.hr.

Kod ljudi mlađih od 55 godina, 20 odsto novih slučajeva kancera debelog creva prijavljeno je 2019. godine, u odnosu na 11 odsto iz 1995. godine, prema Američkom društvu za kancer.

Istraživanja su pokazala da visok unos dijetalnih vlakana može da smanji rizik od nekoliko vrsta kancera, uključujući kancer jednjaka, želuca, debelog creva i rektuma. Rečeno je da vlakna „hrane“ zdrave crevne bakterije, a stručnjaci ukazuju na to da voće kao što su pomorandže i jabuke, integralne žitarice, orasi i semenke mogu da smanje rizik od kancera.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare