Istraživanje pokazalo povezanost krvnih grupa sa rizikom od moždanog udara

Zdravlje 10. apr 202114:00 > 16:22 0 komentara
Shutterstock

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD svakih 40 sekundi neko ima moždani udar, a svaka četiri minuta jedna osoba od njega i umre. Slični podaci su zabeleženi i u Evropi.

Najstrašnije je, kažu iz Američkog udruženja za moždani udar (American Stroke Association), to što osoba pre moždanog udara često nema nikakve tegobe, ni znakove upozorenja, ali i tihi moždani udar može da bude koban.

Povezane vesti

Ipak, bez obzira na to da li je tihi ili simptomatski, moždani udar se, napominju lekari, može sprečiti  u čak 90 odsto slučajeva, a najvažniji korak u prevenciji je identifikovati i razumeti rizične faktore među kojima je, prema iszraživanjima, i krvna grupa.

Tako je pokazalo i nedavno istraživanje američkog Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje koje kaže da su moždanom udaru najsklonije žene koje puše i uzimaju oralnu kontracepciju, a imaju krvnu grupu A, B ili AB, dakle sve osim 0.

Istraživači su posmatrali 350 žena koje su pre 50. godine života doživele moždani udar i podatke uporedili a 383 žene koje nisu imale moždani udar.

Zaključili su da žene koje puše i uzimaju oralnu kontracepciju, a nemaju krvnu grupu 0, imaju skoro dvostruko veću verovatnoću da dobiju moždani udar pre nego što uđu u petu deceniju.

„Hteli smo da utvrdimo da likrvna grupa povećava rizik od moždanog udara među korisnicama oralne kontracepcije i čini se da je tako“, rekao je glavni autor studije dr Stiven J. Kitner, profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Merilend.

Prema ovoj studiji žene koje puše i uzimaju oralnu kontracepciju bez obzira na krvnu grupu skoro pet puta češće imaju moždani udar, dok one koje samo uzimaju oralnu kontracepciju moždani imaju tri puta češće od žena koje je ne koriste.

Ovo inače nije jedino istraživanje koje je pronašlo vezu između krvnih grupa i moždanih udara, a prema ranijem istraživanju muškarci i žene sa krvnom grupom AB imaju 26 odsto veći rizik od moždanog udara, dok žene sa grupom B imaju 15 odsto veći rizik od moždanog udara u poređenju sa ženama sa krvnom grupom 0.

„Jedan od razloga većeg rizika od moždanog udara kod onih koji nemaju krvnu grupu 0 jeste i to što su sve druge grupe sklonije stvaranju krvnih ugrušaka“, objasnila je dr Džoan Menson koja je vodila tu studiju za Best Life.

CDC primećuje da rizik od moždanog udara raste i s godinama pa se, kažu, šanse za moždani udar svakih deset godina nakon navršene 50. udvostručuje.

Kod žena mlađih od 50 godina najčešći uzročnici rizika od moždanog udara su krvna grupa, pušenje i oralna kontracepcija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!