Istraživanje: Strah od korone pokrenuo mase pušača na odvikavanje od nikotina

Zdravlje 03. jan 202114:47 7 komentara
ANWAR AMRO / AFP

Statistike o stopi zavisnosti od pušenja u Velikoj Britaniji pokazuju da je od početka pandemije izražen trend među pušačima da se odlučuju na odvikavanje od duvana. Razlog je izuzetno povišena opasnost od kovida kod tog dela stanovništva.

ITV Cymru Wales objavio je da se najnoviji apel zdravstvenih radnika građanima da prestanu s pušenjem temelji na utvrđenoj povećanoj opasnosti po zdravlje i život od kovida-19 kod tog dela populacije od između dva i tri puta većeg od onog kod nepušača.

Reč je o rezultatima istraživanja Univerzizeta Kalifornije iz Los Anđelesa (UCLA). Naučnici s UCLA-e utvrdili su da su pušači tako drastično osetljiviji na virus SARS-CoV-2 zato što dim što ga pušači udišu, uzrokuju oštećenje plućnog tkiva, a time i mehanizme obrane tog vitalnog organa, već i pre nego što dođe do prodora virusa u ćelije.

ITV navodi i to da su stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koji redovno prate statistike o raširenosti i dinamici pušenja u stanovništvu, nedavno utvrdili da je od početka pandemije prestalo pušiti 33.000 osoba.

Reč je o značajnom postotku u zemlji od samo oko tri miliona stanovnika. Daljnjim istraživanjem utvrdili su i to da je širom Velike Britanije prisutan trend prestanka pušenja zbog straha od teških, možda i kobnih posledica kovida-19 po osobe povećane osetljivosti pluća zbog pušenja.

Tako se navodi da se od početka pandemije 41 odsto osoba koje su prestale da puše u Velikoj Britaniji, na to odlučila prvenstveno zbog zabrinutosti onime što bi im se moglo dogoditi ako bi u takvom stanju oboleli od kovida.