Izbegnite trovanje hranom: Najbrži način da saznate da li se jaje pokvarilo

Zdravlje 26. maj 202310:14 5 komentara
Shutterstock

Ma koliko da ste dobro organizovani sigurno će postojati trenuci kada shvatite da imate hranu koja će se uskoro pokvariti pre nego što ste imali priliku da je skuvate.

Najsigurniji i najisplativiji način da budete sigrni da ste jaja iskoristili pre isteka roka je da ih stavite u frižider i iskoristite ih u roku od nekoliko dana.

Ipak često može da se desi da nam jaja stoje duže nego što bi trebalo, s pravim znanjem i metodama, možete da znate kako da prepoznate da li se jaje pokvarilo, što ne samo da će vam uštedeti novac, već će vas i zaštititi od mogućih bolesti koje se prenose hranom, piše Eat This Not That.

Pročitajte još:

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), jedenje pokvarene hrane može da poveća rizik od bolesti koje se prenose hranom, a koje su povezane s više od 200 različitih vrsta bolesti.

Salmonela je posebno zabrinjavajuća kod jaja, zbog čega ljudi upozoravaju da se ne konzumiraju sirova u testu za kolače ili torte, da se jedu jaja koja su napuknuta ili da se konzumiraju pokvarena jaja.

Postoji više načina na koje možete znati da li se jaje pokvarilo, ali onaj koji ćete odabrati zavisi od toga koliko vremena imate. Sledeće metode preporučuju kuvari i izvori kao što su USDA ili FDA, a te su taktike najbolje kada se kombinuju umesto oslanjanja na samo jednu, jer će kombinovanje osigurati najtačnije rezultate.

Razumevanje prosečnog roka trajanja jaja

Ključni aspekt da izvučete najbolje iz jaja dok su još sveža je imati opšti osećaj o njihovom roku trajanja. Ne treba se oslanjati samo na ovo jer su sve kutije za jaja različite, ali može biti dobro mesto za početak. FDA kaže da u poređenju sa izvorima proteina kao što su meso i mleko, jaja obično imaju mnogo duži rok trajanja. Ako tvrdo skuvate jaje, moglo bi da stoji nedelju dana. A ako imate posla sa sirovim belancima ili žumancima izvan ljuske, oni mogu da traju u proseku samo dva do četiri dana.

Kako znati da li se jaje pokvarilo

Koristite klasični test plutanja. Test plutanja jedan je od najklasičnijih i najčešće preporučenih metoda za ispitivanje da li je jaje još dobro ili ne. Prema Georgu Zapasu, glavnom kuvaru u Cooking Genie, sve što treba da uradite je da „napunite činiju vodom i staviti jaje u nju“. „Sveža jaja će potonuti na dno, dok će starija jaja plutati“, objašnjava Zappas. USDA kaže da iako je jaje koje pluta starije, to ne znači nužno da se pokvarilo. Ako razbijete jaje i ono pusti neobičan miris, to može značiti da se pokvarilo.

Shutterstock

Napravite test mirisa i vizuelno pregledajte jaja. Ovo se može činiti logičnim, ali jedan od načina da uvek proverite da li vam se hrana pokvarila je da je pomirišete.

„Sveža jaja ne bi trebalo da imaju miris“, kaže Zappas. „Ako jaje smrdi ili miriše na sumpor, najbolje je da ga bacite.“

Uz proveru mirisa vaših jaja da vidite da li su se pokvarila, Zappas kaže da ponekad možete saznati da li se jaje pokvarilo pomoću vizuelnih tragova.

„Razbijte jaje o ravnu površinu“, kaže Zappas. „Žumance svežeg jajeta biće svetlo i okruglo, a belance se neće puno raširiti.“ USDA takođe kaže da bilo koja ružičasta boja u jajetu, nakon što se razbije, može da znači da su bakterije počele da rastu. Pre nego što uopšte razbijete jaja, takođe proverite ima li pukotina ili sluzave konzistencije na ljusci jaja.

Koristite datum isteka kao referentnu tačku

Prema USDA-i, datum „najbolje iskoristiti do“ na kutiji jaja znači da ako ih koristite u ovom vremenskom okviru znači da ćete dobiti najbolji kvalitet i ukus. Nakon što proverite ima li drugih znakova da se kvare, poput lošeg mirisa ili vizuelnih znakova kvarenja, trebalo bi da možete da ih upotrebite i nakon ovog roka.

Najsigurniji način skladištenja jaja

Održavanje roka trajanja i svežine jaja može vam pomoći da uštedite novac. Prema FDA i USDA, najbolji način za čuvanje jaja je njihovo hlađenje čim dođete kući. Takođe bi trebalo da izbegavate da ih držite van frižidera duže od dva sata. USDA kaže da nakon što se jaje ohladi i izvadi, može da počne da se ‘znoji’, što povećava šanse da bakterije uđu u jaje, prenosi Večernji list.

Komentari (5)

Vidi sve komentare