Iznenađujući razlog zašto jedemo nezdravu hranu

Zdravlje 08. jul 202117:30 > 18:36 5 komentara
Shutterstock

Ako nikako ne možete da pređete na zdravu hranu, postoji razlog za to i nije u pitanju samo snaga volje.

Svako ima neku nezdravu hranu na koju je slab. Bilo da se radi o tome da automatski uz kafu uzimate i neko pecivo ili da kupovina bez grickalica ne može da prođe, piše Eat This, Not That.

Povezane vesti

Ipak, novo istraživanje pokazuje da se tu ne radi samo o snazi volje i samokontroli. Naučnici su otkrili da nam više vremena treba da shvatimo da li je nešto zdravo, nego da odlučimo da li će nam nešto biti ukusno i zato često biramo fine, ali nezdrave opcije.

U studiji je zatraženo od 79 odraslih osoba da biraju između različite hrane, uključene su bile zdrave i nezdrave opcije. Morali su da biraju 300 puta. Istraživači su zaključili da je ljudima trebalo upola manje vremena da zaključe koja će im hrana biti ukusna nego što im je trebalo da odluče koja je hrana zdrava.

„Zaključili smo da često nije naša krivica kada se odlučimo za nezdravu hranu. Naš mozak jednostavno sporije procesuira informacije o tome koliko je hrana zdrava, a brže obrađuje informacije o tome koliko će ona biti ukusna“, objasnila je dr Nikoleta Salivan i dodaje da bi to moglo da objasni zašto neki ljudi biraju nezdrave opcije iako znaju da one nisu dobre za njih.

„To ne znači da uzimamo keks jer je želja za uskusnim slatkišem jača od naše snage volje, nego zato što informacija o budućim zdravstvenim posledicma zbog tog keksa nije dovoljno rano procesuirana da bismo je uključili u proces odlučivanja o tome što ćemo pojesti. Mi smo se već možda odlučili za keks, a mozak još nije procesuirao da se radi o nečem nezdravom. Biramo nezdrave opcije jer mozgu predugo treba za procesuira informaciju da nešto nije zdravo”, dodaje Salivan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare