Izrael ukazao na povezanost Fajzerove vakcine i retkih slučajeva miokarditisa

Zdravlje 02. jun 202120:27 15 komentara
fajzer vakcina
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Izraelsko ministarstvo zdravlja izjavilo je da je manji broj slučajeva upale srčanog mišića, uočen uglavnom kod mlađih muškaraca vakcinisanih Fajzerovom vakcinom protiv kovida-19, verovatno povezan sa vakcinom.

Fajzer tvrdi da nije uočena veća stopa pojave miokarditisa i njihove vakcine nego što bi se u uobičajenim okolnostima moglo očekivati ​​u opštoj populaciji.

Povezane vesti

Između novembra 2020. i maja 2021. u Izraelu je evidentirano 275 slučajeva miokarditisa na više od pet miliona vakcinisanih osoba, saopštilo je ministarstvo, objavivši rezultate studije koja je naručena da bi se razjasnila pojava.

Većina pacijenata kod kojih se razvila upala srčanog mišića u bolnici je provela najviše četiri dana, a 95 odsto slučajeva smatra se blagim oblikom, pokazala je studija koju su sprovela tri tima stručnjaka.

Istraživanje je pokazalo da „postoji verovatna povezanost između vakcinisanja drugom dozom Fajzerove vakcine i razvoja miokarditisa kod muškaraca starosti od 16 do 30 godina“, stoji u saopštenju ministarstva i dodaje se da je više takvih slučajeva uočeno kod mlađih muškaraca starosti od 16 do 19 godina nego kod ostalih starosnih grupa.

Iz Fajzera kažu da prate rezultate izraelske studije, ali tvrde da nije utvrđena uzročna veza sa njihovom vakcinom niti je zabeleženo da te bolesti ima više nego što je uobičajeno.

Neželjene posledice temeljno se proučavaju, a stručni tim Fajzera redovno se sastaje sa članovima Odeljenja za bezbednost vakcina izraelskog ministarstva zdravlja da bi pregledali i proučili podatke, stoji u saopštenju.

Nakon vakcinisanja odraslih, izraelske naučne vlasti nisu izdale odobrenje za vakcinisanje mladih starosti od 12 do 15 godina dok se čekao izveštaj ministarstva zdravlja.

„Ali odbor je sada dao zeleno svetlo za vakcinisanje dece od 12 do 15 godina od iduće nedelje“, rekao je Nahman Eš, izraelski koordinator za pitanja pandemije za Radio 103 FM, istakavši da „efikasnost vakcina premašuje rizike“.

Paralelno sa objavljivanjem ovih nalaza, odobreno je vakcinisanje adolesvenata.

Savetodavna grupa američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prošlog meseca preporučila je daljnje razmatranje povezanosti miokarditisa i vakcina na bazi mesindžer RNK (mRNK), a to su Fajzerova i Modernina vakcina.

CDC nije otkrio više slučajeva miokarditisa među populacijom nego što je očekivano, ali savjetodavna grupa je istakla da njeni članovi smatraju da bi ono koji pružaju zdravstvene usluge trebalo da budu upoznati sa izveštajima o „potencijalno štetnim ishodima“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (15)

Vidi sve komentare