
Hranite se sezonski, uobičajen je savet koji dobijamo u ordinacijama i nutricionističkim savetovalištima sa namerom da dodatno obogatimo svoj organizam nutritivno korisnim sastavom namirnica koje rastu u našem podneblju.
Jedenje sezonske hrane ima mnogo prednosti, uključujući bolji ukus i teksturu jer se voće bere u svojoj prirodnoj zrelosti.
„U jesen akcenat treba staviti na hranu koja prirodno sazreva u to doba godine. Treba jesti kupus, kelj, praziluk, bundeve, pečurke, pasulj, krompir, žitarice poput prosa, heljde i ječma, jabuke, kestene, orasi“, objašnjava za Živim.hr. mag. Zrinka Šmuljić, dijetetičarka i nutricionistica iz Savjetovališta za nutricionizam Službe za ishranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.
Bundeva
Ova jesenja hrana je odličan izbor za razna jela. Bundeva je među najvećim izvorima karotenoida alfa-karotena i beta-karotena, vitamina C i provitamina A, koji se mogu pretvoriti u aktivni oblik ovog vitamina. Karotenoidi su takođe moćni antioksidansi i antiinflamatorni agensi.
Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentrovanijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masnih kiselina, koje su dobre za srce i krvne sudove.
Bundeva je nisko kalorična, pa je idealna za mršavljenje i održavanje poželjne telesne mase. Odličan je za sve koji pate od stomačnih i crevnih bolesti.
Pomaže kod zatvora i upale debelog creva, kod artritisa i gihta. Reguliše holesterol, problematičnu kožu, pomaže zdravlju očiju, urinarnog sistema i prostate. Od ove jesenje superhrane možete napraviti razna jela.
Seme bundeve
Meso nije jedino što pomaže našem zdravlju kada je u pitanju ova popularna jesenja namirnica. Oko 30 grama semenki bundeve obezbeđuje čak 25 odsto dnevne preporučene količine cinka.
Seme je takođe dobar izvor gvožđa, vlakana i omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje creva i srca. Mogu poslužiti kao odlična alternativa grickalicama. Lagano ih ispecite na vatri sa raznim začinima ili koristite kao dodatak salati.
Jabuke
Još jedna odlična svestrana sezonska namirnica koju možete jesti kao zdravu užinu, dodati je raznim jelima i salatama, zasladiti puterom od kikirikija ili napraviti sirće. Oko 85 odsto jabuke čini voda, a ostalo su vlakna, šećer, karoten, vitamini, skrob, korisni elementi u tragovima, pektin.
Jabuka deluje lekovito kod anemije, normalizuje holesterol, značajno smanjuje aterosklerozu, normalizuje varenje, uklanja štetne materije, jača imuni sistem, poboljšava nervni sistem i aktivnost mozga, štiti od raka, doprinosi prevenciji bolesti žučne kese, kamena, zatvor i prehlade.
Nar
Dokazano je da šipak sprečava i prirodno leči gotovo sve, od upale i visokog holesterola do visokog krvnog pritiska. Plod šipka sadrži polifenole i druge supstance za koje je studijama dokazano da imaju antiinflamatorno dejstvo.
Seme nara je odličan izvor nekoliko hranljivih materija, uključujući vitamine C i K, folat i kalijum. Pored toga, imaju malo kalorija, ali su bogate vlaknima koja su zdrava za srce.
U mnogim kulturama, šipak je povezan sa plodnošću i obiljem zbog brojnih semenki. Sok od nara, objašnjava ova studija, povećava protok krvi i erektilni odgovor na životinjskim modelima, i dok su studije na ljudima još uvek potrebne, veruje se da ovo jesenje voće pomaže muškarcima sa erektilnom disfunkcijom.
Prokelj
Ovo povrće liči na glavicu kupusa, samo u mnogo manjoj veličini. Sadrže prirodno biljno jedinjenje sulforafan, koje ima neuroprotektivno i antikancerogeno dejstvo na zdravlje.
Sadrži malo kalorija i puno vlakana, vitamina i minerala, što ga čini odličnim izborom za mnoga metabolička stanja.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare