Jogurt može da ima povoljan efekat na rizik od dijabetesa tipa 2

Zdravlje 04. mar 202410:28 3 komentara
Shutterstock

U odluci koja se donosi skoro pet godina, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) dozvolila je proizvođačima jogurta da navedu da ta hrana može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, prenosi CNN.

Odluka od petka označava prvu zdravstvenu tvrdnju koju je federalna agencija izdala za jogurt, ali je manje moćna jer, iako je „podržana naučnim dokazima, ne ispunjava stroži standard“ naučnog konsenzusa, saopštila je FDA.

„Da bi se osiguralo da ove tvrdnje nisu obmanjujuće, moraju biti praćene odricanjem odgovornosti ili drugim odgovarajućim jezikom kako bi se potrošačima tačno preneo nivo naučnih dokaza koji podržavaju tvrdnju.“

U slučaju jogurta, prihvaćeno je da, prema ograničenim naučnim dokazima, „redovna konzumacija jogurta, najmanje 2 šoljice (3 porcije) nedeljno,“ može smanjiti rizik od bolesti od koje boluje oko 462 miliona ljudi širom sveta.

FDA je na osnovu dve studije zaključila da je ova preporučena količina jogurta potrebna za postizanje navedenog efekta.

Napravljen od mleka fermentisanog bakterijama ili probioticima Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, jogurt je bogat kalcijumom, proteinima, vitaminima B i mineralima, uključujući magnezijum, fosfor i kalijum.

Ovaj potez dolazi kao odgovor na peticiju iz 2018. koju je podnela kompanija za hranu i piće Danone iz Severne Amerike. Podnošenje zahteva je navelo FDA da pregleda postojeće istraživanje o odnosu između jogurta i dijabetesa tipa 2, navodi se u saopštenju za štampu.

„Peticija da se dozvoli da se kvalifikovana zdravstvena tvrdnja u vezi sa dijabetesom tipa 2 pojavi na etiketama jogurta je podržana odgovarajućim koracima i uključivala je recenzirano istraživanje koje podržava njihovu peticiju“, rekla je dr Karolin Paserlo, registrovani dijetetičar nutricionista i instruktor na fakultetu Zdravstvenih i rehabilitacionih nauka sa Univerziteta u Pitsburgu.

Ali osim što su ograničene, ove studije takođe „nisu jake“, rekao je Passerrello.

Način na koji je istraživanje sprovedeno „znači da ne možemo sa sigurnošću reći da postoji uzročno-posledična veza, već više korelacija između dijabetesa tipa 2 i jogurta”.

FDA retko donosi odluke da dozvoli ove vrste zdravstvenih tvrdnji i u protekloj deceniji je to učinila za samo 10 namirnica, uključujući kakao u prahu sa visokim sadržajem flavonola za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i određene proizvode od brusnice za smanjenje šanse za ponavljanje infekcija urinarnog trakta kod žena.

Dr Marion Nestle, profesorka ishrane, zdrave hrane i javnog zdravlja na Univerzitetu u Njujorku, kritikovala je odluku, pitajući se: „Zašto bi bilo koja razumna osoba mislila da je sve što treba da uradite da biste sprečili dijabetes tipa 2 da konzumirate 2 šolje jogurta nedeljno?“.

Ona je dodala da „sve čemu možemo da se nadamo je da je jogurt u najmanju ruku nezaslađen, ali pošto je zaista teško pronaći nezaslađeni jogurt, ovo govori ljudima koji žele da izbegnu dijabetes tipa 2 da su zaslađeni jogurti dobri za njih.

„Prema pregledu studija FDA, količina šećera u jogurtu nije uticala na rezultate“, dodao je Nestle. „Stoga, za FDA, šećer nije problem.“

Bilo koji jogurt može se pozivati na naučnu tvrdnju FDA sve dok koristi tačnu formulaciju koju je odredila agencija, dodao je Nestle.

Velika potrošnja dodatog šećera povezana je sa većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, prema više studija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare