Roditeljska dilema: Kada je pravo vreme da počnemo da peremo zube kod beba?

Zdravlje 20. nov 202315:17 1 komentar
Shutterstock/Oksana Kuzmina

Kada je pravi trenutak da krenemo sa higijenom usta i zuba kod dece?

Odgovor stomatologa je vrlo jasan: „Od prvih dana bebinog života!“

„Poželjno da majke posle svakog podoja prebrišu bebina usta i jezik gazom natopljenom mlakom vodom. Postoje i vlažne maramice za jednokratnu upotrebu baš za ovu namenu“, kaže za N1 dr Natasa Vukadinović, specijalista ortopedije vilica.

Doktorka savetuje kada niknu prvi zubi treba krenuti sa četkicama koje sadrže mekana ravno sečena vlakna kako bi se uklonile naslage hrane/ plak i biofilm/, a da ne povredimo okolna meka tkiva.

„U ovom uzrastu deci to izgleda kao igra. Ponekad će pružati otpor, ali roditelji ne treba da odustaju. Od roditelja se očekuje da postepeno i strpljivo uče decu pravilnom pranju zuba“, kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da već u drugoj godini dete može na prvi pregled kod stomatologa. Poželjno je da stomatolog ima sposobnost prilagođavanja individualnim osobinama deteta, da poseduje empatiju, toleranciju i fleksibilnost.

Pranje zuba je obaveza i dužnost roditelja do detetove 10 godine života.

Natasa Vukadinović
Privatna arhiva

Važnost mlečnih zubića

Prema rečima doktorke Vukadinović mlečni zubi su podjednako važni kao i stalni zubi. Neophodni su za pravilni razvoj govora, vilica i lica. Nema boljih čuvara prostora za nicanje stalnih zuba.

„Kada govorimo o oralnom zdravlju kod dece, nemoguće je ne spomenuti ishranu. Navikavati dete na namirnice koje su dobre za zube i za ceo organizam – jogurt, sveže voće i povrće, mleko, nemasni sir, voda. Dani sa nezdravom hranom su realnost. Ništa strašno! Pokušajte da ograničite i smanjite takve obroke“, kaže naša sagovornica.

Dodaje da je potrebno savetovati roditelje da krajem prve godine bebe pokušaju navikavati na čašicu za bebe, a početkom druge godine polako ih odvikavati i od flašice.

Proizvode bogate šećerom ograničiti na razumne količine, a posebno je važno izbegavati ih pred spavanje.

„Volim da deci kažem čist zubi se ne mogu pokvariti! Posle pojedenog slatkiša, ako već nisu u prilici da operu zube, treba da ih isperu vodom“, kaže dr Vukadinović.

Ona dodaje da veliki problem predstavlja i sedenje dece više sati za računarom uz ispijanje sokova i grickanje slatkiša, pa su ima šećeri konstantno prisutni u ustima što u kratkom roku dovodi do nastanka zubnih kvarova.

„Zube peremo onoliko dugo koliko je potrebno da budu čisti. Četkice je potrebno da menjati na 6 meseci, zbog oštećenja vlakana i zadržavanja bakterija između njih“, savetuje doktorka.

Doktorka na kraju podseća da male rutine mogu da naprave velike i pozitivne promene.

Prema recima doktorke deca u početku treba da koriste klasične četkice prilagođene njihovom uzrastu i da što ranije ovladaju tehnikama pravilnog pranja zuba.

“ Primećujem da deca nedovoljno i kratko žvaću hranu, samim tim vilice se slabije razvijaju, mlečni zubi se sporije menjaju stalnim, mišići usana, obraza i jezika ne mogu se pravilno razvijati. Može doći do problema sa gutanjem i izgovorom pojedinih glasova. Saradnja sa logopedom je poželjna.

Problemi razvoja vilica, pozicije jezika i disanja na usta već kod predškolske dece mogu se u velikoj meri suzbiti silikonskim funkcionalnim aparatima. Oni u početku deci služe za vežbanje -interaktivna igra dete roditelj. Kasnije oni počinju da nose te aparate i relativno se jednostavno navikavaju na njih, „zakljucuje dr Natasa Vukadinovic specijalista ortopedija vilica.