Kako da se zaštitite od opasnih bakterija koje se prenose hranom?

Zdravlje 14. nov 202219:43 0 komentara
Shutterstock

Opasne bakterije listerija, salmonela i Escherichia coli i koje se prenose hranom mogu dovesti do teškog oboljenja i smrti. Uprkos lečenju, stopa smrtnosti je visoka.

Listerija je još otpornija od salmonene i Escherichie coli, pa se može razvijati i na nižim temperaturama. Odrasli i djeca sa zdravim imunološkim sistemom uglavnom razviju blage simptome, pa nije potrebna hospitalizacija, piše CNN.

Povezane vesti

Ali, osobe s oslabljenim imunitetom kao što su starije osobe i pacijenti sa presađenim organima, kancerom, bolestima bubrega, dijabetesom i HIV-om mogu da se teško razbole, čak može da dođe i do smrtnog ishoda.

Posebno su u opasnosti trudnice koje imaju oko deset puta veću verovatnoću da će se razboleti od listerije, a bolest može da bude kobna za fetus.

Hrana od sirovog mleka ima 50 do 160 puta veću verovatnoću da sadrži listeriju, tvrde stručnjaci. Osim u mlečnim proizvodima, listerija može da se nađe u mesu i sirovom povrću.

Kako da se zaštitite?

Održavajte kuhinju čistom

Redovino čistite frižider i kuhinjske površine na kojima pripremate hranu. Takođe, meso i povrće pripremajte odvojeno, ističu stručnjaci.

Temperatura u frižideru 

Frižider mora da bude dovoljno hladan, odnosno temperatura mora da bude pet stepeni ili niže, a u zamrzivaču nula ili niže.

Sirovo mleko i mlečni prizvodi

Konzumiranje hrane napravljene od sirovog mleka jedan je od najrizičnijih načina da se zarazite listerijom i drugim štetnim bakterijama.

Trudnice bi trebalo da izbegavaju meke sireve kao što je sveži sir, feta i brie. Osim ako na ambalaži piše da su napravljeni od pasterizovanog mleka.

Klice i povrće

Klice treba dobro skuvati, ne preporučuje se da se jedu sirove pogotovo ne osobe sa visokim rizikom. Određeno lisnato povrće poput kelja, spanaća i salate može da bude zaraženo listerijom jer raste niže pri tlu.

Povrće uvek treba dobro oprati pod mlazom vode, a ne namakanjem u sudoperu jer se bakterija tako može proširiti sa jednog lista ne ostale.

Meso

Viršle i druge mesne proizvode nemojte jesti ako nisu dobro kuvani ili pečeni. Trudnicama se ne preporučuju ni salame, ni fermentisane ili suve kobasice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!