Kako konzumiranje kafe utiče na efekat lekova koje uzimate?

Shutterstock

Ponekad ste pritisnuti obavezama u toku dana, pa ukoliko uzimate lekove, dovoljno vam je da znate da ste lek uzeli, a sa čim ste ga popili, to vam možda nije toliko važno. Međutim, nova studija ističe veliku zabrinutost za ljubitelje kafe koji uzimaju lekove.

Uvek je zanimljivo čitati novo otkriće o jednoj od zdravstvenih prednosti kafe. Međutim, novi pregled studija međunarodne grupe istraživača koju je predvodio italijanski istraživač endokrinologije Luiđi Barea, otkrio je da konzumiranje kafe neposredno nakon uzimanja lekova “ bi trebalo uzeti u obzir da bi se izbegla interakcija.“

Povezane vesti

Ovaj nalaz je u skladu sa studijom dva istraživača farmakologije iz Etiopije iz 2020. Ta studija je bila konkretnija i ukazivala je na to da „kafa značajno utiče na apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje mnogih lekova“.

Doktor interne medicine, Purvi Parek iz Pensilvanije, kaže za Eat This, Not That da se druge komplikacije mogu javiti uzimanjem lekova uz kafu.

„Ključna stvar je da kafa može da pojača efekte ili da utiče na apsorpciju nekih uobičajenih lekova“, kaže dr Parek.

Ona ističe da to može da ometa vaš cilj „da dobijete puni efekat leka“.

Lekovi na koje konzumiranje kafe obično može da utiče, prema mišljenju dr Parek:

Lekovi za štitastu žlezdu

Parek kaže da se posebno lekovi za štitnu žlezdu moraju uzimati na prazan želudac, a nakon toga narednihpola sata ne bi trebalo ništa uzimati. Na taj način telo može da apsorbuje lek za štitnu žlezdu.

Lekovi za osteoporozu

Ako pijete kafu sa lekom za osteoporozu „smanjujete punu efikasnost lekova“, kaže dr Parek.

Lekovi za regulisanje kiseline

„Lekovi protiv refluksa kiseline najbolje deluju kada se uzimaju ujutru, pre bilo čega drugog, dakle pre jela i pića“, kaže dr Parek.

Takođe je važno imati na umu da kafa sadrži kiselinu, a to može da pogorša problem zbog kog uzimate lekove.

Lekovi za izbacivanje viška tečnosti

„Kofein generalno isključuje taj hormon koji vas stimuliše da zadržite vodu, jer je diuretik“, kaže dr Parek. To znači da kofein u kafi može da pojača diuretička svojstva lekova, poput onih koji se koriste za lečenje otečenih nogu, odnosno izbacivanja tečnosti.

Lekovi za kardiovaskularne probleme

Takođe, zbog diuretičkih svojstava kofeina, pacijenti koji uzimaju lekove za srčanu insuficijenciju bi trebalo da obrate pažnju ukoliko piju kafu sa kofeinom.

Kada su u pitanju lekovi za regulisanje krvnog pritiska, ukoliko se kombinuju sa kafom mogu da izazovu ozbiljniji diuretički efekat.

Lekovi protiv prehlade

„Pojedini lekovi za prehladu su stimulansi“, kaže dr Parek.

Ako se nadate da ćete zadremati kasnije tokom dana, imajte na umu da bi konzumiranje kafe tokom uzimanja nekih lekova protiv prehlade moglo da oteža odmor i pokušaj da zaspite.