Kako negovati kožu posle leta i sprečiti akne i pigmentacije

Zdravlje 27. sep 202218:26 0 komentara

Kako negovati kožu posle leta i njene dugotrajne izloženosti suncu? Kako popraviti probleme sa kožom, poput pogoršanja akni i nastanka pigmentacija? Doktorka estetske medicine Tamara Todorović kaže za N1 da koža nakon leta zna da bude dehidrirana, a posle dugog izlaganja suncu može da dođe i do hiperpigmentacije, te je zato potrebno da počnemo sa procedurama za sprečavanje toga.

„Nakon leta možemo da radimo blage hemijske pilinge da bismo skinuli taj mrtvi sloj kože. Ako su akne u pitanju, najpre se počinje sa površnim hemijskim pilinzima, kasnije mnogu da budu i srednje duboki. Ako se tretira dehidrirana koža, može da se počne sa hemijskim pilinzima, a nakon toga radimo različite skin bustere. To su preparati koji se koriste za poboljšanje kvaliteta kože lica, nakon čega koža bude hidrirana, jedra, glatka, sjajna“, savetuje Todorović.

Dodaje da na tržištu postoje različiti skin busteri, koji se ponavljaju ili na mesec dana, šest meseci ili devet meseci, u zavisnosti od vrste.

N1

Ističe da je u Srbiji jasno definisano zakonom ko može da radi te tretmane, i da građani treba da obrate pažnju da li je ordinacija u koju idu registrovana, da li lekar ima licencu i da li mu je ministarstvo izdalo dozvolu da se bavi tom delatnošću.

A na to kako pripremiti kožu za zimu, kaže da su najvažniji prvenstveno zdrava ishrana, unos vode i što više sezonskog voća i povrća.

Kada se o nezi tiče, nju treba sprovoditi u zavisnosti od tipa kože.

„Suvlja koža zahteva masnije kreme, dok masnijoj koži ne prijaju previše kreme, već im je potrebna odgovarajuća higijena. Slatkiše bi trebalo izbegavati“, savetuje Todorović.