Kako razlikovati prehladu od alergije?

Zdravlje 26. mar 202313:54 1 komentar
prehlada grip čaj
Shutterstock

Alergijski rinitis je hronična bolest koja u svojoj osnovi ima imunski odgovor na bezopasne supstance iz spoljašnje sredine koje organizam prepoznaje kao štetne, pišu Vijesti.

Najčešći alergen je polen, pa je vrijeme javljanja ovih tegoba vezano za period od ranog proljeća do jeseni. Simptomi su slični simptomima prehlade i jako je važno razlikovati ih, u cilju uspostavljanja prave dijagnoze, pišu Vijesti.

Oni uključuju: vodenu rinoreju, nazalnu kongestiju, kijavicu, kašalj i nazalni pruritus.

Pročitajte još

Za razliku od prehlade, kod alergijskog rinitisa nije prisutna povišena temperatura i simptomi traju duži vremenski period.

Lečenje podrazumeva primenu nefarmakoloških i farmakoloških mera.

Nefarmakološke mere mogu biti samostalan vid lečenja kod blagih simptoma ili se mogu koristiti kao podrška konvencionalnoj terapiji.

To su:

Ispiranje sluznice nosa slanim rastvorom koji se može naći u vidu sprejeva i kapi u apotekama;

Konzumiranje do tri kafene kašike meda dnevno se pokazalo korisnim u smanjenju simptoma alergijskog rinitisa i suvog kašlja time što oblaže sluznicu i smanjuje osjećaj golicanja;

Upotreba kvercetina, jedinjenja prirodno prisutnog u jabukama, citrusima, peršunu, kaparu, crnom vinu.

Upotreba probiotika

Farmakološka terapija najčešće podrazumijeva primenu:

Oralnih antihistaminika za blage do umerene simptome. Efekat ovih lekova je brz i javlja se posle 1 do 2 sata;

Intranazalnih kortikosteroida za umjerene do teške oblike i učestale simptome. Efekat se javlja sporije, nakon 12 do 24 sata i svoj maksimum dostiže u toku nekoliko nedelja;

Intranazalni antihistaminici koji su jednako efikasni kao i oralni antihistaminici kod sezonskih alergija, a efekat nastupa brže, nakon 20 minuta.

U upotrebi su često i dekongestivi u vidu sprejeva i kapi koji brzo uklanjaju simptome nazalne kongestije i rinoreje, ali je potreban oprez u primeni. Zbog neželjenih dejstava njihova upotreba se ograničava na period od tri do pet dana.

Komentari (1)

Vidi sve komentare