Kako se zaštititi u periodu ekstremnih vrućina – ko je najugroženiji?

Zdravlje 19. jun 202407:58 3 komentara
Shutterstock

Ekstremna vrućina može izazvati ozbiljne i potencijalno fatalne zdravstvene probleme.

Mnogi od nas već razmišljaju o odmoru, opuštanju, pa čak i nešto usporenijem ritmu svakodnevice. Međutim, kako to biva, naše misli vrlo brzo prekine realna i ne tako lepa činjenica letnjih, pa čak i ekstremnih vrućina. Drugim rečima, pored lepote ovog godišnjeg doba, moramo da znamo i kako da čuvamo svoje zdravlje.

Rizične grupe

Ekstremna vrućina može izazvati ozbiljne i potencijalno fatalne zdravstvene probleme poput iscrpljenosti i toplotnog udara, srčanog i moždanog udara, a mogu nepovoljno delovati i na postojeća zdravstvena stanja.

U rizičnije grupe spadaju osobe starije od 65 godina, bebe i mala deca, trudnice, osobe s dijabetesom, visokim pritiskom, osobe koje su prošle proces transplantacije i mnoge druge grupe, piše Živim.hr.

Budući da ne možemo delovati na temperaturne ekstreme, ostaje nam samo da se adekvatno pripremimo za velike vrućine.

Kako se zaštititi tokom ekstremnih vrućina?

Znojenjem gubimo više tečnosti zbog čega dolazi do dehidracije što možemo primetiti kroz osećaj žeđi, vrtoglavice, suvoće usta, umor i tamniju boju urina. Kako bismo izbegli ovu najčešću grešku, važno je unositi u telo dovoljno tečnosti.

– Preporuka je da pijete negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

– Izbegavajte direktnu izloženost suncu u periodu između 10 i 17 sati.

– Ako koristite klima uređaj, potrudite se da ne preterujete s niskim temperaturama. Razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bi smela da bude veća od sedam stepeni Celzijusa.

– Pokvasite peškir i umotajte ga oko glave, pa ga stavite na ručne zglobove.

– Nosite prozračnu odeću, šešir ili kapu i nanesite na svoju kožu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom

– Pre nego što izađete iz kuće, zamračite prostorije da biste sprečili prodiranje vrućine direktno kroz prozore, a predveče i ujutru proluftirajte prostorije.

– Kad izlazite iz kuće, sa sobom ponesite flašicu vode i držite se hladnije strane ulice, idealno uz zelenilo.

– Fizičku aktivnost planirajte za najhladniji deo dana, rano ujutru ili kasnije poslepodne.

– Pratite savete stručnjaka.

Osobe trećeg životnog doba i ekstremne vrućine

Osobe starije od 65 godina osetljivije su na vrućine jer se njihova tela mogu manje prilagoditi promenama temperature. Takođe, u ovom životnom dobu izglednije je da ova ranjiva grupa već ima određene zdravstvene probleme i koristi lekove koji mogu ometati sposobnost tela da reguliše temperaturu.

Ako se nalazite u ovoj grupi, svakako se posavetujte sa svojim lekarom o tome kako najbolje prilagoditi dozu leka tokom perioda ekstremnih vrućina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare