Kako smiriti uznemireno dete?

Zdravlje 26. jun 202123:20 4 komentara
Shutterstock

Kada je dete uznemireno, često to budu i roditelji, a pričanje priča je jedan od načina koji može da pomogne da se, kako deca, tako i roditelji, smire.

Glavni značaj pričanja priča je njihova sposobnost privlačenja i preusmeravanja pažnje deteta. Ako se borite sa privlačenjem pažnje deteta, pokušajte na ovaj način.

Jednom kada privučete njihovu pažnju, ako ste vešti možete je preusmeriti prema bilo kom predmetu ili aktivnosti. To je suština pričanja priča.

Kako pričanje priča smiruje uznemirenu decu?

Priče su same po sebi umirujuće. Bez obzira na temu, one odvraćaju pažnju deteta u nevolji.

Povezane vesti

Deca koja su povređena, bolesna ili su pretrpela neke emocionalne traume mogu da budu fiksirana na problem, piše Mind Body Green.

To vidimo u ponašanjima naročito maloletne dece koje mogu da imaju velike koristi od priče. Emocionalna intimnost pomaže im da se osećaju povezano, smireno, a ponekad i malo jače.

Pričanje priča nudi distrakciju i osećaj sigurnosti

U životu postoje trenuci kada moramo da se suočimo sa bolom. Fokusiranje na rešenja ili alternative ponekad je poput dolivanja ulja na vatru jer održava energiju usredsređenu na problem.

U tim trenucima priče mogu da budu jedinstven lek. Ponekad ih možemo koristiti da dođemo do svesti deteta i mnogo brže postignemo sigurnost i intimnost kod njih.

Priče uklanjaju pritisak. One privlače pažnju, a zatim je preusmeravaju na nešto korisno. Pomažu u sinhronizaciji emocija govornika, ali i onih koji slušaju. To ne moraju da budu duge priče. Često su dovoljne i one koje traju svega jedan minut.

Komentari (4)

Vidi sve komentare