Kako sve možete da smanjite visok krvni pritisak?

Zdravlje 03. mar 202110:00 2 komentara

Visoki pritisak je čest, potencijalno opasan i podmukao problem. Zovu ga "tihim ubicom" jer ne pokazuje simptome, a najčešći je uzročnik kardiovaskularnih bolesti u svetu.

Međutim, nemački nutricionisti kažu da se visok krvni pritisak može sniziti i bez lekova na jednostavniji način nego što mnogi misle.

Povezane vesti

Vežbanje i smanjenje stresa dobar su dobar način da to uradimo, za početak. Zdrava ishrana, poput konzumacije manje soli, takođe ima veliku ulogu, piše dpa.

„Ako patite od visokog pritiska, ne biste trebali da konzumirate više od pet grama soli dnevno“, kaže nemački internist dr Johanes Georg Veksler, predsednik Saveza nemačkih lekara nutricionista (BDEM).

Procesuirana hrana, poput kobasica, šunke i masnih sireva često je bogata solju, pa je zbog toga treba konzumirati u umerenim količinama.

Ljudi sa visokim krvnim pritiskom, odnosno hipertenzijom, trebali bi da piju što manje alkohola, savetuje kardiolog dr Feliks Mahfud, portparol Njemačkog društva za srce (DGK).

Muškarci sa hipertenzijom ne bi smeli da piju više od pola litra piva ili četvrtinu litra vina. Za žene je ova granica duplo niža.

Neki napitci, poput zelenog čaja ili sokova od šipka i cvekle navodno imaju antihipertenizvni efekat. Premda su neke studije pokazale takav rezultat, on ipak nije u potpunosti naučno dokazan, kaže dr Veksler.

Ističe da su sva tri napitka definitivno zdrava jer su dobra za krvne sudove i izvor su važnih minerala i vitamina. „Sigurno vam neće štetiti“, dodaje Mahfud.

I namirnice bogate kalijumom, poput banana i urmi mogu doprineti snižavanju krvnog pritiska, rekao je Mahfud. Među njima su kivi, orašasti plodovi, krompir, spanać i pasulj.

Mediteranska ishrana idealna je za pacijente sa visokim pritiskom jer je bogata povrćem, voćem, ribom, maslinovim uljem, a siromašna crvenim mesom.

„Antihipertenzivni efekat mediteranske ishrane ne vidi se za par dana“ i zato nije zamena za lekove pri teškoj hipertenziji, upozorio je Mahfud, ali je „svakako odličan dodatak“.

„Starijim hipertenzivnim osobama pritisak treba snižavati umereno, nipošto naglo“, rekao je dr Veksler, jer bi u suprotnom moglo doći do oštećenja organa. Pošto im je elastičnost krvnih sudova smanjena, savršeno je prirodno da starije osobe imaju viši pritisak od mlađih osoba, objasnio je doktor.

Optimalnim smatra se onaj pritisak od 120/80 milimetara žive, do 129/84 je normalan, do 139/89 stanje je predhipertenzije, a od 140/90 počinje hipertenzija.

Uz zdravu ishranu, važno je i izgubiti na težini kako bi se pritisak vratio u normalu. Svaki kilogram manje, malo snižava pritisak. Redovno vežbanje poput trčanja ili vožnje bicikla pomaže u normalizaciji pritiska.

Stres se može ublažiti tehnikama opuštanja, poput joge. Ako pušite, prestanite.

„Ako živite zdravo, dobri su izgledi da se visok pritisak neće ni razviti“, zaključuje Veksler.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare