Kako trčanje utiče na naše telo?

Zdravlje 07. mar 202122:14 2 komentara
Foto: Shutterstock

Trčanje je telesna aktivnost koju ili volite ili ne volite. Ali nema sumnje da ova vrsta treninga ima brojne prednosti za zdravlje.

Osim što smanjuje rizik od srčanog udara i popravlja nivo šećera u krvi, pomaže plućima da rade efikasnije. Dodatan bonus je da sa samo kilometar i po koji istrčite dnevno ispunjavate preporuku Američkog udruženja za zdravlje srca o 150 minuta umerenog vežbanja ili 75 minuta energičnog vežbanja nedeljno.

Povezane vesti

U poređenju sa hodanjem, trčanjem se troši više kalorija i podstiče se brže sagorevanje masnoća. Međutim, za one koji se oporavljaju od povreda ili su tek na početku svog fitnes putovanja nije sigurna opcija. Trčanje stavlja veći stres na mišiće, pa samim time i povećava šanse od povreda kako nogu tako i kolena ili gluteusa.

Ako odlučite da trčite kilometar i po dnevno možete mnogo toga dobrog da uradite za svoje telo.

Jačate srce i pluća

Prema dr Alfonsu DeLusiji, svakodnevno trčanje može sniziti krvni pritisak i nivo holesterola, a obe promene koristiće vašem srcu. Uz to, trčanje obezbeđuje zdrav protok krvi, ali i poboljšava funkciju pluća. Nakon nekoliko nedelja svakodnevnog trčanja pluća da efikasnije oslobađa telo štetnog ugljen- dioksida, i dovodi više kiseonika u mišiće, piše Runner’s World, a prenosi Index.hr.

Popravljate raspoloženje

Redovno vežbanje oslobađa endorfin koji stvara osećaj sreće i smanjuje stres.

Vežbanje ima antidepresivni učinak“, rekao je dr David Linden, profesor neuronauke na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džons Hopkins.

Ostale blagodeti trčanja povezane sa mozgom uključuju poboljšanu memoriju, sposobnost fokusiranja i mogućnosti multitaskinga.

Jačate mišiće

Trčanje zahteva učestvovanje celog donjeg dela tela, pa svi mišići od njega imaju koristi. Međutim, trčanje izlaže mišiće stresu, pa zdravstveni stručnjaci preporučuju da ne preterujete i ne trčite više od tri do četiri puta nedeljno kako biste telu obezbedili vreme za odmor.

Opasno je za kožu

Iako svakodnevno trčanje povećava protok krvi kroz telo, boravak na otvorenom izlaže kožu štetnim UV-zracima koji ubrzavaju proces starenja kože. Ako se odlučite za trčanje, obavezno nanesite kremu za sunčanje.

Trkačko lice je termin koji se koristi za opis lica nakon višegodišnjeg trčanja. Stručnjaci veruju da trčanje i bilo koji ponavljajući kardio-trening može prouzrokovati štetu jer smanjuje količinu kolagena i elastina u koži, a obe komponente su ključne za održavanje kože mladom.

Trčanje može da pogorša i postojeća stanja poput rozacee, a povećava i rizik od pojave osipa na koži.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare