Značaj kontrolnih pregleda za sportiste: Šta može da bude problem?

Zdravlje 18. apr 202414:40 0 komentara

Svaki sportista koji intezivno trenira ima veće i jače mišiće od onih koji se ne bave sportom. Tako je i sa srcem.

Da bi naši reprezentativci mogli da „ostavljaju srce na terenu“ i da osvajaju medalje, osim treninga, veoma je važno da redovno kontrolišu zdravlje, naročito srce.

I selektori i lekari kažu da je potrebno obaviti kontrole na svakih šest meseci da bi sami sportisti mogli da daju svoj maksimum.

Ti pegledi obuhvataju kompletnu krvnu sliku, EKG i test opterećenja.

Kako navodi dr Svetislav Mališić, kardiolog, kod mladih, zdravih ljudi, koji su takmičarski sportisti, kada dođu na pregled, ne sme da se dogodi da se pojavi neka kardiovaskularna bolest, naročito kada su u pitanju veoma zahtevni sportovi, kakav je vaterpolo, gde svi mišići rade i gde srce to sve treba da ispoštuje.

„Otkrivanje kardiovaskularne bolesti na redovnom pregledu sportistu automatski diskvalifikuje iz daljeg trenažnog procesa. Naravno to se veoma retko dešava. Ali i ako se desi, to može da bude kod sportiste koji imaju neotkrivene strukturne bolesti srca, koje bi mogle potencijalno da ugroze njihove živote kada se nađu na terenu. Zbog toga su preventivni pregledi veoma bitni“, objašnjava doktor.

Ceo prilog pogledajte u videu iznad teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!