Kardiolozi ukazali na hranu koja je neophodna za zdrave arterije

Zdravlje 27. maj 202407:57 1 komentar
Shutterstock

Savremena medicina donela je neverovatne strategije za lečenje začepljenih arterija i problema koje oni izazivaju, od transplantacije do lekova.

Ipak, kardiolozi se slažu: prevencija je najbolji lek za aterosklerotične bolesti, odnosno nagomilavanje supstanci poput masti i holesterola u zidovima arterija.

„Mnogo je bolje izbeći aterosklerotsku bolest nego pokušati da je lečimo“, kaže za „Parade“ kardiolog Bredli Server.

Ono što vam je na tanjiru može uticati na ono što završi u vašim arterijama. Kardiolozi objašnjavaju da je hranljiva dijeta neophodna za održavanje i poboljšanje zdravlja arterija.

„Nezdrava ishrana može da dovede do začepljenja arterija srca, što se može manifestovati kao srčani udar. Ishrana koja je zdrava za srce može da smanji pojavu dijabetesa, kao i nivoe zapaljenja u telu“, rekao je on. ističe kardiolog Nikolas Rutman.

On takođe kaže da neki faktori van naše kontrole, kao što je genetika, ima ulogu u zdravlju srca. Međutim, ishrana je oblast nad kojom možemo preuzeti kontrolu. Zato se kardiolozi zalažu za povećanu konzumaciju lisnatog zelenog povrća kao što su kelj, spanać, zelena salata i rukola.

„Jedite više salata. Zeleno lisnato povrće ima profil hranljivih sastojaka koji nudi velike prednosti za zdravlje srca. Prepuna je vitamina, minerala, antioksidanata i nitrata koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska i održavanju arterija otvorenim“, kaže dr Rutman.

Studija iz 2021. godine na više od 53.000 ljudi otkrila je da su učesnici koji su konzumirali povrće bogato nitratima, posebno lisnato zeleno povrće, imali manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Zašto dolazi do začepljenja arterija?

Održavanje zdravlja arterija je ključna komponenta u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

„Arterije prenose krv bogatu kiseonikom do svih organa u telu. Ćelijama je potreban kiseonik za njihov metabolizam“, kaže kardiolog Gaj L. Minc.

Dr Server objašnjava da arterije imaju debele zidove koji se mogu skupljati i opuštati. Međutim, ova biološka funkcija može dovesti arterije u opasnost.

„Zidovi arterija su osetljivi na holesterol, što može izazvati nakupljanje plaka ili aterosklerozu“, primećuje on.

Zdrave arterije imaju glatke unutrašnje zidove bez ikakvih blokada. Kao rezultat, krv teče glatko i brzo, bez ikakvih ograničenja. Začepljene arterije su poput cevi sa grubim, neravnim unutrašnjim zidovima, prenosi Index.hr.

„Šuplja cev se začepi tako da krv ne može da teče kroz nju tako lako“, objašnjava dr Rutman.

On dodaje da je to problem.

„Ograničavanje količine dotoka krvi u glavni organ, poput srca, mozga ili nogu, može na kraju dovesti do oštećenja, srčanog udara, moždanog udara i bola ili gubitka udova“, rekao je dr Minc.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare