Kiropraktičari ukazali na najgori položaj za spavanje

Zdravlje 22. sep 202309:20 6 komentara
spavanje,položaj, krevet
Gorodenkoff/Shutterstock

Dobro spavanje je ključno za naše opšte zdravlje, ne samo telesno nego i psihičko, a položaj u kojem spavamo takođe utiče na kvalitet odmora.

Kiropraktičarka Sarah Jane, izjavila je da je najgori položaj za spavanje na stomaku, koji bira oko sedam odsto ljudi.

Većina se ipak odlučuje za spavanje na boku, a oko 38 odsto radije spava na leđima,.

Ali zašto se ne preporučuje spavanje na stomaku? Prema Klinici Cleveland, postoji rizik od bolova u vratu, leđima i ramenima.

U članku klinike Cleveland o osnovama zdravlja, kiropraktičar Andrew Bang uporedio je kičmu s automobilom, a kada osoba spava na stomaku gubi prirodnu krivu kičme, prenosi Novi list.

Spavanje na stomaku takođe zahteva okretanje glave u jednom ili drugom smeru dok ležite, što može izazvati bolove u vratu.

Ovaj položaj takođe nosi rizik od bolova u ramenima jer prirodno podižete ruke dok mirujete, što dodaje napetost u ramenima i rukama.

Stručnjaci se uglavnom slažu da je spavanje na leđima ili boku bolje od spavanja na stomaku.

Prema Klinici Cleveland, spavanje na leđima najbolji je način da izbegnete dodatni pritisak na kičmu.

No stručnjaci klinike Mejo upozoravaju da to nije najbolji izbor za ljude koji se bore s apnejom za vreme spavanja ili hrkanjem.

Spavanje na boku najbolje je za osobe s problemima s leđima ili vratom, jer stručnjaci kažu da spavanje na boku pomaže i disanju i držanju.

Strana na kojoj spavate takođe je važna.

Na primer, spavanje na desnoj strani bolje je za osobe sa srčanim problemima jer ovaj položaj sprečava kretanje srca tokom spavanja.

Za osobe s problemima sa varenjem ipak je poželjno da spavaju na levom boku jer taj položaj ne stvara dodatni pritisak na stomak.