Koje su prednosti i mane gazirane, a koje negazirane vode

Zdravlje 20. sep 202323:09 0 komentara
Shutterstock/Shebeko

Piti vodu je jedna od najvažnijih stvari koje možete da učinite za svoje dobro. Pravilna hidratacija olakšava eliminaciju toksina, poboljšava izgled kože, omogućava pravilno funkcioniranje probavnog sistema.

Kad je reč o vodi, svet se tradicionalno deli na dve frakcije: postoje oni koji vole negaziranu vodu i oni koji ne mogu bez mehurića gazirane vode, pišu Vijesti.

Mitovi koji kruže oko dve vrste vode su brojni – i nisu svi potvrđeni dokazima: neki kažu da je gazirana voda korisnija od negazirane vode u procesu varenja, drugi optužuju gaziranu vodu za oticanje ili zadržavanje vode, piše Novi list.

Da li je gazirana voda loša?

Prednosti konzumiranja kisele vode (redovno ili s vremena na vreme) su brojne.

Shutterstock/Hayati Kayhan

Pre svega, zapravo pomaže kod poteškoća sa varenjem i težine u želucu, zahvaljujući prisutnosti ugljen-dioksida u svom sastavu.

Zatim, pomaže u suzbijanju osećaja umora i gubitka koncentracije – ako recimo vozite ili ste nekoliko sati obavljali sedeći posao.

Shutterstock/Nomad_Soul

Na kraju, tokom sportskih aktivnosti ili vrlo vrućih dana, zahvaljujući visokom nivou mineralnih soli (natrijum, kalijum, magnezijum) gazirana voda na prirodan način smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti.

Ukoliko imate ova stanja, gazirana voda se ne preporučuje:

Za ljude dobrog zdravlja gazirana voda nema nuspojava.

Shutterstock/Shebeko

Međutim, kod određenih patologija, konzumaciju mehurića treba izbegavati – ili barem ograničiti.

Na primer, oni koji pate od bubrežnih kamenaca ili takozvane „renelle“ (sitni pesak koji se stvara unutar bubrega) trebali bi da izbegavaju gaziranu vodu.

Prisutnost kalcijuma mogla bi da doprinese razvoju ovih poremećaja, prisiljavajući ljude da piju mnogo više vode od preporučena dva litra dnevno.

Čak i oni koji uzimaju dodatke na bazi kalcijuma zbog drugih patologija (na primer osteoporoze) trebali bi da ograniče konzumaciju gazirane vode kako bi izbegli rizik od taloženja ovog minerala u bubrezima.