Koje su prednosti kratke šetnje posle ručka?

Zdravlje 17. avg 202218:06 > 19:27 1 komentar
Shutterstock

Lagana šetnja nakon jela u trajanju od samo dva minuta može da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi i tako smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Limerik u Irskoj.

Istraživanje je pokazalo i da je najbolje vreme za odlazak u šetnju između 60 i 90 minuta nakon jela. U tom periodu nivo šećera u krvi je na vrhuncu. Osim toga, pokazalo se i u ovom istraživanju da šetnja nakon obroka pruža i dodatne prednosti, posebno ako je duža.

Povezane vesti

Što se tiče kratkih šetnji laganog intenziteta, one su korisne i za osobe koje već imaju dijabetes ili visoki krvi pritisak. Hodanje, ali i stajanje mogu pozitivno da utiču na nivo glukoze.

Nakon obroka u krvotok se otpušta glukoza što rezultira malim porastom nivoa šećera u krvi. Iako mali skokovi nisu abnormalni, održavanje nivoa šećera je ključno u upravljanju dijabetesom, a uz aktivni angažman mišića tokom hoda, oni su ti koji upijaju višak glukoze iz krvotoka.

Bolji protok krvi ključan je za naše mišiće, udove i organe, što rezultira zdravijim vaskularnim sistemom.

Šetnja nakon večere oslobađa i serotonin koji pomaže da bolje spavate. On regulišete apetit, podstiče pozitivno razmišljanje i poboljšava pamćenje.

Dodatne prednosti hodanja nakon jela

Hodanje nakon jela kao i hodanje uopšteno ima mnoge dobrobiti. Bez obzira da li imate visok krvni pritisak, dijabetes ili ste osoba bez zdravstvenih problema, uživanje u kratkoj šetnji nakon obroka poboljšaće vaše opšte zdravlje.

Neke od prednosti hodanja nakon jela su i regulacija rada creva, optimizacija limfnog sistema, poboljšanje crikulacije i oslobađanje „hormona sreće“.

Kako doći do toga da vam hodanje postane rutina?

Bitno je da vam hodanje bude prijatno i da tako postane vaša omiljena aktivnost pa i zabava. Kako bi vam iskustvo bilo prijatnije možete da slušate muziku, razmišljate o vašem danu ili planirate stvari koje su pred vama, prenosi Zadovoljna.hr.

Takođe možete povesti društvo i šetnju iskoristiti za druženje. Ako izlazak u šetnju u nekom trenutku nije opcija, na primer zbog lošeg vremena, zamenite ga drugom aktivnošću poput plesa ili hodanja u mestu.

Treba napomenuti da je svaku telesnu aktivnost, pa tako i ovu važno prilagoditi vašem zdravlju i fizičkim ograničenjima. Ako je potrebno, posavetujte se sa vašim lekarom.