Koji orašasti plod je najzdraviji u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti

Zdravlje 30. sep 202213:50 7 komentara
Shutterstock

Ako tražite zdravu užinu, možda ne bi bilo loše da s vremena na vreme grickate orašaste plodove kada ogladnite između glavnih obroka. Oni su puni zdravih masti i utvrđeno je da su jedna od najzdravijih užina koju možete jesti.

Mada nikada nikada nećemo odbiti bademe ili indijski orah, ipak postoji jedan orašasti plod koji je najzdraviji od svih, naročito ako biste želeli da sačuvate dobro zdravlje u srednjim i poznim godinama. U pitanju je orah, piše City magazine.

To je, naime, novo saznanje do kog su došli istraživači sa Univerziteta u Minesoti. U njihovoj studiji objavljenoj u žurnalu Nutrition, Metabolism, & Cardiovascular Diseases analizirano je zdravstveno stanje 3.023 dobrovoljca starosti od 18 do 30 godina (na početku istraživanja) u periodu od dvadeset godina. Oni su upitani o svojim navikama u ishrani na početku istraživanja, nakon sedam godina i još jednom nakon dvadeset godina.

Analizom dobijenih odgovora i zdravstvenog stanja učesnika studije, istraživači su otkrili da su oni koji redovno jeli orahe bili manje izloženi srčanim oboljenjima od ostalih dobrovoljaca. Oni su takođe bili fizički aktivniji i hranili su se zdravije od drugih.

Dr Lin M. Stefen, glavna autorka studije, napomenula je da „iznenađujuće, zdrave promene u ukupnom obrascu ishrane konzumenta oraha sugerišu da orasi mogu delovati kao most ka zdravoj ishrani i drugim zdravim navikama tokom života“.

„Zdravih navika koje smo naučili u ranoj mladosti uglavnom se držimo i kako starimo. Ako smo navikli da posežemo za šakom oraha za užinu, verovatno ćemo nastaviti ovaj obrazac i u odraslom dobu, a tada ćemo imati posebne koristi od hranljivih materija ove namirnice“, rekla je dijetetičarka Selena Devris.

Devris je objasnila da „orasi sadrže omega-3, koje su antiinflamatorne masti povezane sa boljim zdravljem srca“. Povrh toga, „oni takođe pružaju zdravu dozu vlakana, koja dovodi do stabilnijeg nivoa šećera u krvi“.

Ako želite da ove benefite vidite i kod sebe, preporučujemo da za početak pojedete nekoliko oraha svakog dana. Možete ih kombinavati sa sušenim brusnicama i vašim omiljenim žitaricama ili jesti bez drugih namirnica. Šta god da izaberete, koristi od konzumiranja oraha neće izostati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare