Koji su simptomi omikron soja i kako se zaštititi?

Zdravlje 01. dec 202118:28 komentara
Shuterstock

Novi soj koronavirusa, omikron, otkrivena je nedavno u Južnoj Africi, a do sada je detektovan u nekoliko država, uključujući Austriju, Belgiju, Francusku, Nemačku, Dansku, Italiju, Portugaliju i Veliku Britaniju. Osim po Evropi, omikron soj se proširio i u Aziji i Severnoj Americi.

Novi soj ima više od 30 mutacija na S-proteinu, ali naučnici još nisu sasvim sigurni kako to utiče na prenosivost i kliničku sliku pacijenata.

Kako se zaštiti od novog soja virusa i kako da  prepoznati?

Simptomi omikron soja

Preliminarni podaci pokazuju da omikron soj uzrokuje nešto blažu kliničku sliku, ali biće potrebni i dodatni podaci kako bi se to zasigurno potvrdilo. Obratite pažnju na ove simptome:

– groznica ili temperatura

– kašalj i upaljeno grlo

– glavobolja

– umor

– bolovi u telu i mišićima

– kratkoća daha ili problemi sa disanjem

– mučnina i povraćanje

– dijareja

– gubitak čula ukusa i mirisa

Ako sumnjate da ste se zarazili, trebalo bi da se testirate. Testovi koji su se dosad koristili za detekticiju koronavirusa osetljivi su i na omikronsoj, pa se i dalje mogu koristiti u te svrhe.

Povezane vesti

Ako se osećate slabo, možete se testirati i brzim testom koji takođe može da pokaže da li ste zaraženi. Ako ste bili u kontaktu sa nekim ko je oboleo od kovida, trebalo bi da se testirate u roku od tri do pet dana od kontakta, čak i ako ste vakcinisani.

Vakcine

Vakcina je najbolji način da se izborite sa virusom. Još nije sasvim jasno kako će omikron uticati na efekat vakcina, ali gledajući druge sojeve, vakcine i dalje pružaju veliku zaštitu od smrti i hospitalizacije.

Ako ste već preboleli kovid-19, svejedno bi trebalo da razmislite o vakcinaciji. Omikron soj nosi niz mutacija zbog kojih se deo ljudi verovatno može lakše reinficirati, a vakcinacija nakon peležanog kovida zasigurno će pojačati zaštitu.

Ako ste se već potpuno vakcinisali, razmislite o buster dozi, naročito ako ste stariji od 65 godina. Buster doza pruža dodatnu zaštitu protiv infekcije i hospitalizacije, piše Popsci, prenosi N1 Zagreb.

Osnovne mere zaštite

Ne treba zaboraviti ni na osnovne epidemiološke mere koje su na snazi od početka epidemije. I dalje se preporučuje nošenje maske, naročito u zatvorenim prostorima.

Takođe je važno da redovno perete ruke, držite distancu i izbegavate veća okupljanja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.