Koliko bi trebalo da vežbaju odrasli, a koliko deca?

Zdravlje 23. dec 202218:39 1 komentar
Shutterstock

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) svaka četvrta odrasla osoba ne vežba dovoljno. A taj manjak fizičke aktivnosti nosi brojne probleme sa sobom i može da ima ozbiljne zdravstvene posledice.

Sa druge strane, vežbanje nas štiti od mnogih bolesti. Postavlja se pitanje koliko bi zapravo određene starosne grupe trebalo da vežbaju

Prema smernicama SZO, poželjno je najmanje 150 do 300 minuta umerene aktivnosti nedeljno ili 75 do 150 minuta intenzivnije aktivnosti.

Kada se to podeli po danima, vidimo da i nije tako zahtevno kako se možda isprva čini.

A kako to izgleda kad se precizno razvrsta u odnosu na godine?

Deca i adolescenti (5-17 godina)

Ovoj starosnoj grupi potrebno je najmanje 60 minuta umerene do snažne fizičke aktivnosti dnevno. Najmanje tri dana u nedelji trebalo bi da se primenjuje energična aerobna aktivnost i aktivnosti koje grade jake mišiće i kosti.

Odrasli (18-64 godine)

Odraslima je potrebno najmanje 150 do 300 minuta umerene (ili 75 do 150 minuta snažne) aerobne aktivnosti nedeljno. Jačanje mišića dvaput nedeljno može da pruži dodatne prednosti.

Starije odrasle osobe (preko 65 godina)

Seniori mogu da prate iste smernice kao i mlađi odrasli, ali treba da uključe trening snage i ravnoteže dva do tri puta nedeljno kako bi se zaštitili od padova.

Trudnice i žene posle porođaja

Ovoj grupi bi trebalo 150 minuta aerobne aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno, uključujući vežbe za jačanje mišića.

Ljudi sa hroničnim zdravstvenim stanjima i invaliditetom

Ove osobe mogu da imaju koristi od istih preporuka kao i zdravi odrasli i deca, uz modifikacije prema preporuci njihovog lekara.

Dr Kerol Garber, fiziolog i profesor na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, kaže da, ako se ježite od same pomisli na vežbanje, možete da probate nešto prijatno kao što je istezanje ili lagana šetnja ili da zaplešete uz muziku koju volite.

Da biste izgradili snagu, dr Garber preporučuje i malo gimnastike, trening sa tegovima ili trening sa trakom za otpor, prenosi Zadovoljna.rs.