Koliko je mineralna voda zapravo zdrava?

Zdravlje 06. mar 202113:45 16 komentara
Shutterstock

Održavanje hidratacije je neophodno za funkcije tela kao što su regulacija temperature, transport hranljivih sastojaka i uklanjanje štetnih materija iz organizma.

Stručnjaci preporučuju da svaka odrasla osoba dnevno treba da popije između dva i tri litra vode.

Povezane vesti

Neke osobe radije piju neku drugu vrstu tečnosti, poput mineralne vode. Da li je mineralna voda zaista toliko dobra za naše zdravlje kao što je to obična voda? Stručnjaci smatraju da i nije baš toliko efikasna.

Gazirana pića

Gazirana pića sadrže rastopljen ugljen- dioksid u obliku ugljene kiseline. Kada popijete čašu gaziranog pića, dolazi do hemijske aktivacije receptora boli na jeziku koji reaguju na ovu kiselinu, dajući jači ukus ovom napitku. I tu nastaje već prvi problem – kiselina u gaziranom piću može da nanese šetu vašim zubima, piše The Conversation.

Gazirano piće može  da oštetiti zubnu gleđ, a ako osoba često pije gazirana pića, može doći i do oštećenja zuba, ali i desni. To se odnosi na sva gazirana pića, uključujući i mineralnu vodu.

Sledeće, mineralna voda nije sredstvo koje smanjuje apetit. Čak i ako mineralnu vodu pijete uz jelo, ona će u vašem telu ostati jednako dugo kao i obična voda. Dakle, nećete se osećati sitije ako popijete čašu mineralne umesto obične vode.

Stručnjaci javnog zdravlja savetuju da bi dnevno trebalo popiti između šest i osam čaša tečnosti. Osim vode, to može biti i mleko, pića koja ne sadrže šećer, čaj ili kafa. Međutim, voda je zdrav i jeftin napitak koji može efikasno da utoli žeđ. Osim toga, voda ne sadrži kalorije, ali ni šećere, pa  tako neće imati negativan efekat na zube.

Ako previše pijete zaslađena bezalkoholna pića, prelazak na mineralnu vodu svakako je bolji izbor. Većina zaslađenih bezalkoholnih pića i sokova sadrži velike količine šećera što negativno utiče na zube pa je zbog ttoga mineralna voda bolja opcija. Ali, ne treba zaboraviti da je obična voda i dalje najbolji izbor.

Komentari (16)

Vidi sve komentare