Koliko je zapravo štetno piti vodu koja je stajala tokom noći?

Zdravlje 06. dec 202306:55 4 komentara
Envato/FabrikaPhoto

Ostavljanje čaše vode na noćnom ormariću relativno je uobičajena praksa. Ako se probudite žedni usred noći ili jutra, bićete zahvalni na lako dostupnoj tečnosti. Ali, da li je ova praksa zaista dobra za vaše zdravlje?

Iako voda nema rok trajanja i ne može da se pokvari, trebalo bi dva puta razmisliti pre nego što se odlučite da pijete vodu koja je stajala tokom noći. Doktorka Keli Džons-Arbor iz „National Capital Poison Center“ otkrila je šta može da se dogodi ako pijete vodu koja je „prenoćila“.

Kontaminacija

Bez poklopca, zagađivači mogu ući u vašu čašu vode. Staklo je osetljivo na kontaminaciju prašinom i insektima.

Iako, vaše telo probavlja insekte baš kao i bilo koju drugu hranu, mnogima neće biti drago kada čuju da ispijanjem vode iz čaše koja je stajala tokom noći može da proguta i neki insekt.

Međutim, istraživanja pokazuju da se otrovne hemikalije mogu pronaći u kućnoj prašini, a s vremenom je uzimanje velikih količina povezano sa zdravstvenim problemima.

Gorak ukus

Ako ste ikada popili čašu vode koja je ostavljena tokom noći, možda ste primetili suptilnu razliku u ukusu. To je zato kada ostavite čašu vode tokom noći, gasovi u vazduhu uključujući ugljen-dioksid se otope u vodi. Tako se ugljen-dioksid pretvara u ugljeničnu kiselinu i voda postaje gorka.

Bakterije

U našim ustima postoji oko 700 vrsta mikroba, a pijenjem iz čaše rezultiraće povratnim ispiranjem odnosno voda će se pomešati s bakterijama u vašim ustima pre nego što se vrate u čašu.

Iako je mala verovatnoća da će naše bakterije izazvati štetne efekte ako ponovno iskoristimo flašu ili čašu s vodom nakon što smo je ostavili preko noći, te klice mogu biti štetne za druge ljude i obrnuto.

Dakle, koliko je zapravo loše piti vodu koja je stajala tokom noći?

Pitka voda koja je stajala tokom noći uglavnom menja okus, ali ne i bezbednost vode za piće. Stvari koje bi vam se mogle činiti odvratnima mogle bi dospeti u vašu čašu, poput insekata i prašine, ali one su verovatno bezopasne, prenosi Klix.ba.

„Uopšteno, iako voda možda neće imati tako dobar ukus ako je ostavite preko noći, malo je verovatno da će se neko razboleti. Uglavnom je sigurno piti vodu koja je ostavljena preko noći sve dok nema vidljive kontaminacije vode“, navodi za kraj dr Džonson-Arbor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare