Koliko treba čekati na seks posle porođaja: Medicina ima nekoliko važnih saveta

Zdravlje 24. sep 202322:57 1 komentar
Shutterstock

Koliko vremena nakon porođaja treba da prođe do sledećeg stupanja u seksualne odnose? U kojem ćete vremenskom periodu opet biti intimni u potpunosti je individualna stvar, ali medicina ipak ima nekoliko važnih saveta kada je u pitanju seks nakon porođaja.

Stručnjaci s klinike Mayo preporučuju pauzu od minimalno četiri do šest sedmica, nezavisno od toga jeste li imali vaginalni porođaj ili carski rez.

Rizik za komplikacije nakon porođaja najveći je tokom prva dve nedelje, čak i kada su u pitanju, na primer, lagani i brzi vaginalni porođaji kod kojih nije bilo ni potrebe za epiziotomijom.

Kod težih porođaja kod kojih je došlo i do hirurških intervencija savetuje se znatno duža pauza. Većina stručnjaka preporučiće minimalno šest sedmica suzdržavanja od seksualnih odnosa i zbog velikog rizika od raznih infekcija.

Istraživanja su pokazala kako su u 60-im i 70-im godinama prošlog veka, u vreme kada se nije dovoljno stavljao naglasak na potrebu oporavka tela nakon porođaja, žene ponovo stupale u seksualni odnos i nakon manje od dve nedelje od porođaja.

Pročitajte još:

Novija istraživanja pokazala su kako je svest o važnosti oporavka žena nakon porođaja danas vrlo visoka. Prema studijama Međunarodnog časopisa za porođaje i ginekologiju, većina žena napominje kako ni navedenih šest sedmica nije bilo dovoljno za potpuni oporavak koji bi rezultirao bezbolnim seksualnim odnosom.

Osim fizičkih komplikacija uzrokovanih porođajem, porodilje navode i kako je njihov libido u periodu nakon porođaja znatno smanjen. Stručnjaci navode kako je nedostatak želje za seksom nakon porođaja normalna pojava i ne treba žuriti s njim sve dok žena nije spremna i fizički i psihički.

Slučaj Debore Hodž koja je za emisiju This Morning britanske televizije ITV svojevremeno otkrila kako je sa svojim partnerom imala seksualni odnos dva sata nakon porođaja iznenadio je mnogo žene.

Dogodila se neka neverovatna bliskost između nas. Nisam se osećala seksi, ali osećala sam se posebno. Verujem da je to posledica lekova na kojima sam bila, priznala je Debora u intervjuu i dodala kako je uoči porođaja dobila epiduralnu anesteziju i kako je to verovatno razlog zbog kojeg seks dva sata nakon porođaja za nju nije bio ni neugodan ni bolan.

Većina reakcija na društvenim mrežama bila je negativna. Oprostite, ali meni to nije jednostavno nije normalno. I da si imala najlakši porođaj na svetu od pet minuta, nakon svega si ipak iscrpljena i doslovno si tek rodila. Ja nisam imala volje ni otići do WC-a, a kamoli pomisliti na seks, jedan je od komentara.

Bilo je i onih koji su rekli kako ne vide problem jer ne postoji nikakva zvanična medicinska zabrana za seks nakon porođaja i dokle god se žena oseća dobro nema prepreke za seksualni odnos.

I na Redditu se povela rasprava o tome koliko vremena mora proći od porođaja do seksualnog odnosa, a mišljenja i iskustva žena su različita. Čim je prošlo šest nedelja. Imala sam lak porođaj, bez šavova i hormoni su mi divljali. Jedva sam i toliko čekala, kazala je jedna korisnica.

Ja sam žena s vrlo jakim libidom. Rodila sam četvoro dece, nikad nisam popucala tokom porođaja. Obično sam se vraćala seksu nakon četiri do šest sedmica. Međutim, vrlo polako i uvek mi je trebalo par meseci da u potpunosti uživam, napisala je druga.

Prošlo je 18 meseci od rođenja mog sina, a suprug i ja još uvek nismo imali seksualni odnos. Jednom smo pokušali, ali bilo je to toliko bolno za mene da sam odustala i još uvek nisam spremna, jedan je od komentara koji je naišao na mnogo reakcije jer se većina žena pronašla upravo u njemu.

Sve razumem. Srećom, imam supruga koji je pokazao neverovatnu količinu razumevanja za mene u svemu ovome. Imala sam težak porođaj s puno komplikacija, fizički sam se oporavljala mesecima, a mentalno još uvek nisam svoja i nemam nikakvu želju za seksom u ovom trenutku iako je prošlo više od godinu dana od porođaja, zaključila je komentatorka.