Kompanija Eli Lili ove godine podnosi zahtev za odobrenje leka za gojaznost

Shutterstock

Farmaceutska kompanija Eli Lili saopštila je ove nedelje da planira da ove godine podnese zahtev američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) za dobijanje odobrenja za lek za gojaznost tirzepatid.

Podaci koje će dostaviti uključivaće podatke iz dva istraživanja u kasnoj fazi, od kojih se jedno očekuje u aprilu, prenosi Reuters.

Povezane vesti

FDA je takođe dodelila oznaku „fast track“ za lek za lečenje gojaznosti ili prekomerne težine sa komorbiditetima povezanim sa težinom kod odraslih, pod kojim regulator ubrzava pregled lekova za lečenje ozbiljnih stanja i ispunjavanje neispunjenih medicinskih potreba.

Gojaznost je glavni zdravstveni problem u SAD, a procenjuje se da je bolest zahvatila više od 40 odsto stanovništva i koštala je skoro 173 milijarde dolara godišnje, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

FDA je već odobrila tirzepatid, pod brendom „mounjaro“, za lečenje dijabetesa tipa 2 u maju ove godine.

Kompanija je u aprilu izvestila da je lek postigao cilj da pomogne pacijentima da izgube više od 20 odsto svoje težine u kliničkom ispitivanju u kasnoj fazi, što je navelo analitičare da povećaju svoju procenu najveće prodaje za ovaj lek.

Analitičar Vels Farga Mohit Bansal je tada podigao svoju procenu prodaje tirzepatida kao leka za gojaznost na 7,5 milijardi dolara sa četiri milijarde dolara ranije, dok je očekivao da će ukupna prodaja franšize leka dostići 18 milijardi dolara na svom vrhuncu.

Konkurencija tirzepatidu je trenutno lek vegovi, kompanije Novo Nordisk.