Kongres neurohirurga od 7. do 10. decembra na VMA u Beogradu

Zdravlje 05. dec 202212:08 1 komentar
Pixabay

Osmi godišnji kongres neurohirurga Srbije, uz učešće svetskih eksperata, održaće se od 7. do 10. decembra na Vojno medicinskoj akademiji (VMA) i to u zajedničkoj organizaciji Udruženja neurohirurga Srbije, Klinike za neurohirurgiju VMA i Udruženja neurohirurga jugoistočne Evrope. Dr Nenad Novaković za portal N1 ističe da će to biti prvi kongres u modernoj istoriji neurohirurgije koji je u potpunosti posvećen vojnoj neurohirurgiji: „Savremeni koncept u vojnoj neurohirurgiji - stanje u polju“ (Current concept in Military neurosurgery state in the field).

Kongres je pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i na otvaranju, u amfiteatru VMA, biće prisutni visoki zvaničnici Republike Srbije i Ministarstva odbrane.

Prema rečima dr Novakovića, naučni program je izuzetan i obuhvata više od 100 predavača sa svih strana sveta i skoro svih kontinenata, kao i veliki broj domaćih predavača, neurohirurga i svih drugih specijalista uključenih u lečenje neurohirurških pacijenata.

Promo

„Prisutan će biti jedan od najboljih neurohirurga sveta, koji već dugi niz godina svesrdno podržava srpsku neurohirurgiju – prof. dr Madžid Samiji, zatim predsednik Evropske asocijacije neurohirurških udruženja prof. dr Andreas Demetriades, japanski eksperti za cerebrovaskularnu hirurgiju prof. Joko Kato i prof. Hiroki Kurita, kao i svetski eksperti iz oblasti vojne neurohirurgije prof. Harjinder Batoe, prof. Rasel Endrjuz, Džonatan Bul kao zvanični predstavnik vojske Ujedinjenog Kraljevstva i mnogi drugi“, navodi naš sagovornik.

On dodaje da su obuhvaćene sve oblasti neurotraumatologije i vojne neurohirurgije, uključujući napredne tehnologije, veštačku inteligenciju, virtuelnu realnost, ali takođe i masovne nesreće, neurohirurški aspekt elementarnih nepogoda, elektivnu neurohirurgiju u privremenim vojnim bolnicima i civilnu vojnu saradnju.

„Ovaj događaj je svojevrsno priznanje klinici za neurohirugiju VMA, a ujedno i obeležava 76 godina od osnivanja Odeljenja za neurohirurgiju, 1956. godine“, naglašava on.

Dr Novaković ističe da je VMA je za Srbiju i region najznačajnija vojna ustanova u kojoj su tokom ratova na ovim prostorima zbrinjavani neurohirurški pacijenti sa svim povredama i oboljenjima i u kojima su neurohirurzi Klinike za neurohirurgiju stekli ogromno iskustvo.

„Pa su pacijenti iz svih delova sveta usmerevani na Kliniku za neurohirurgiju VMA. S obzirom na miran period, na VMA se zbrinjavaju najkompleksniji pacijenti sa kranijalnom, spinalnom i patologijom perifernog nervnog sistema“, kaže on.

U sklopu ovog događaja biće prikazani, kako naučno-tehnološki tako i komercijalni sistemi najnovije generacije koji će, kako kaže dr Novaković, u narednim godinama „značajno unaprediti neurohiruršku praksu u celom svetu, naravno i u Srbiji, a posledično u Klinici za neurohirugiju VMA, koja je oduvek bila jedan od pionira u ovoj oblasti hirurgije i medicine“.