Konzumiranje previše soli može da bude opasno, a premalo još opasnije

Zdravlje 24. jun 202113:41 1 komentar
Shutterstock

Ako konzumirate previše soli, bubrezima će trebati 15 do 20 minuta više rada da izluče višak natrijum, dok premalo natrijuma sa previše kalijuma može da bude kobno.

Biohemičar, autor dva bestselera New York Times-a o ishrani i zdravlju i jedan od vodećih stručnjaka za paleo ishranu Rob Volf ističe kako u medijskom prostoru i među ljudima traje nepotrebna kampanja protiv soli i da su ljudi, bez pravog razloga, počeli previše da se plaše nekih sastojaka i namirnica.

Povezane vest

„Natrijum je presudan za funkcionisanje ljudskog organizma i bitan je za brojne njegove funkcije; poput ravnoteže elektrolita, apsorpcije hranjivih supstanci i rada bubrega“, kaže Volf  i ističe da smo prema tom mineralu u poslednje vreme previše kritični.

Prema njegovom mišljenju, unos premale količine natrijuma mnogo je opasniji od prevelikog unosa.

„Razlog je veza između natrijuma i kalijuma: premalo kalijuma i previše natrijumaa u ishrani može da povisiti krvni pritisak, pa među njima mora da postoji “zdravi balans““, objašnjava Volf i ističe da  nikako nije rešenje u maksimalnom izbegavanju natrijuma.

Ako izgubi natrijum, telo će, kaže, samo izlučiti i kalijum da među njima opet uspostavi ravnotežu, a premalo kalijuma može da bude vrlo opasno i može da prouzrokuje slabost mišića, visoki šećer u krvi, čak i aritmiju.

S druge strane, kaže, ni previše kalijumaa nije, naravno, poželjno, a smatra se da njegov preterani unos može da dovede do srčanog zastoja.

„Budući da nam je natrijum neophodan i da minerali moraju da budu uravnoteženi, ne bi ga trebalo  izbegavati, već  bi trebalo da ga unosite kroz kvalitetnu morsku sol, a ne kroz nezdravu prerađenu hranu koja je puna natrijuma“, rekao je Volf za Mind Body Green.

S njim se slaže i doktor funkcionalne medicine dr Frank Lipman koji kaže da unos soli obično i jeste prevelik zbog velikog konzumiranja te prerađene hrane, a ako nju izbacimo iz ishrane, so više nije problem.

Koliko natrijuma nam je potrebno dnevno?

Oni koji jedu samo celovite namirnice (ništa rafinisano, ni na bilo koji način prerađeno) trebalo bi dnevno da unesu najmanje pet grama soli, inače, dnevna  preporuka Svetske zdravstvene organizacije je dva do tri grama dnevno.

„Kada u organizam unosimo oko pet grama natrijuma dnevno ili više, šećer u krvi se dodatno normalizuje, a poboljšavaju se i apetit i san“, kaže dr Lipman, ali napominje i da je svačije telo različito i da oni sa visokim pritiskom nikako ne bi trebalo da zanemare preporuke svojih lekara. Ipak, ističe, da je bolje uzeti malo više nego manje soli, odnosno natrijuma.

I Volf i dr Lipman dodaju da je važno da se ne preteruje i da je uvek ključna ravnoteža.