Kovid-19 nosi veći rizik od psihičkih stanja i dve godine nakon zaraze

Shutterstock

Oni koji su preleželi kovid-19 suočeni su sa većim rizikom od razvoja neuroloških i psihijatrijskih poteškoća poput psihoze, demencije i moždane magle čak i dve godine nakon zaraze, pokazuje novo istraživanje. 

Profesor koji je vodio istraživanje, Pol Harison, sa Univerziteta Oksford rekao je da „uz prethodne zaključke da kovid-19 može da poveća rizik od neuroloških i psihijatrijskih stanja u prvih šest meseci nakon zaraze“, ova studija “ ukazuje da kod nekih ti rizici mogu da traju do dve godine“.

Povezane vesti

„Rezultati imaju važne implikacije za pacijente i zdravstvene službe jer ukazuju na to da će se novi slučajevi neuroloških stanja povezanih sa kovidom-19 verovatno pojavljivati još dugo nakon što se pandemija smiri“, naglasio je Harison.

Studija je sprovedena na 1,25 miliona ljudi zaraženih koronavirusom, a pokazala je da i kod dece raste rizik od razvoja psihičkih poremećaja.

Istraživanje je pokazalo da je delta varijanta virusa povezana sa više poremećaja od alfe, a omikron donosi slične neurološke i psihijatrijske rizike kao delta.

Kod odraslih kovid-19 donosi rizik i od anksioznosti i depresije, ali on se smanjuje za dva meseca od zaraze, a nakon dve godine se rizik smanjuje na nivo kao kod drugih respiratornih infekcija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (0)

Vidi sve komentare