Lek za trudnice iz 60-ih i 70-ih povezan sa kancerom debelog creva kod potomaka

Zdravlje 20. mar 202311:10 4 komentara
Shutterstock

Lek protiv mučnine koji su trudnice koristile 60-ih i 70-ih godina možda je povećao rizik od kolorektalnog karcinoma kod njihovih potomaka, ukazuje nova studija.

Stope kolorektalnog karcinoma su više od tri puta veće kod odraslih izloženih leku „in utero“ nego kod onih čije majke nisu koristile lek dok su bile trudne, objavili su istraživači u „JNCI Cancer Spectrum“, prenosi Reuters.

Povezane vesti

Od sredine 1990-ih, novi slučajevi karcinoma debelog creva kod odraslih mlađih od 50 godina su u porastu, a nalazi mogu bar delimično da objasne taj trend, kažu istraživači.

Oni su analizirali podatke iz višegeneracijske studije koja je pratila više od 14.500 trudnica (koje su rodile 18.751 dete) u Oklandu, Kalifornija, između 1959. i 1967.

Oko pet odsto njihove dece bilo je u materici izloženo bendektinu, koji je u to vreme sadržao kombinaciju tri leka protiv mučnine: doksilamin, piridoksin i diciklomin. Diciklomin je uklonjen iz leka 1976. nakon tužbi koje su ga teretile da je izazvao gastrointestinalne urođene defekte, pre nego što je lek u potpunosti povučen sa tržišta 1983. godine.

Veći rizik od kolorektalnog karcinoma kod potomaka izloženih leku može da bude izazvan diciklominom, za koji se sumnja da direktno cilja na gastrointestinalni trakt fetusa u razvoju, rekla je u saopštenju Kejtlin Marfi sa „UTHealth Houston School of Public Health“, koja je vodila studiju.

„Čak 25 odsto trudnica je primalo bendektin do sredine 1970-ih“, rekla je Marfi,  i dodala da mogu da  postoje dugotrajne posledice po potomstvo koje se nastavljaju i danas.

Komentari (4)

Vidi sve komentare