Lekovi za multiplu sklerozu dostupni o trošku države, ali ne za sve pacijente

Zdravlje 07. jun 202314:18 0 komentara

Prema nekim procenama u Srbiji 9.000 osoba obolelo je od MS, prema drugim, taj broj iznosi 12.000. i to su procene do 2019. godine. Smatra se da je taj broj sada sigurno veći.

Građani koji žive sa ovom bolešću ili članovi njihovih porodica kažu da broj obolelih raste, kao i da je terapija nekima luksuz, odnosno da je nedostupna.

Povezane vesti

Ivana Bogdanović živi sa multiplom sklerozom (MS) i predstavlja MS platformu Srbije.

Ona je 2010. godine saznala da ima multiplusklerozu, tada je prema njenim rečima situacija bila drugačija nego danas, i nisu mogli da joj budu ponuđeni nikakvi lekovi.

„Čekala sam dve i po godine da bih dobila određenju terapiju, međutim mnogi drugi nisu to mogli. Tada se lečilo svega 10 odsto obolelih. U to vreme dobijanje terapije je bio luksuz. Trebalo je imati sreće, da se nađete u pravo vreme na pravom mestu da biste dobili terapiju“, kaže sagovornica N1.

Postoji nekoliko vrsta terapija

Ranije su bili samo dostupni lekovi prve generacije, kaže Bogdanović, i bili su dostupni sve do 2020 godine.

„To su bila četiri leka, umerene efikasnosti, dok je u svetu u tom trenutku bilo dostupno 15 lekova za različite tipove multiple skleroze. Nakon 2020. godine nakon podizanja svestio o ovoj bolesti, i kako sa njom može da se živi , dobili smo inovativne lekove, abroj obolelih koji primaju terapiju se povećao u poslednje tri godine“. kaže Bogdanović.

Povezane vesti

Prema nekim procenama u Srbiji 9.000 osoba obolelo je od MS, prema drugim, taj broj iznosi 12.000. i to su procene do 2019. godine. Smatra se da je taj broj sada sigurno veći.

„Ono na čemu insistira udruženje je formiranje Nacionalni registra obolelih od MS. Nisu u pitanju samo brojevi obolelih već i to u kakvom su zdravstvenom stanju. Na osnovu gtih informacija državne institucije mogu da planiraju zdravstvenu zaštitu obolelih od MS“, ističe Bogdanović.

Pravljenje registra je komplikovan proces, ali nije nešto što je nedostižno, smatra ona i dodaje da „za razliku od nekih evropskih zemalja, mi moramo da se oslanjamo na državne institucije“.

„Mi kao udruženje nemamo pravnog osnova da sakupljamo podatke o zdravstvenom stanju pacijenata. Sa te strane nama su ruke vezane“, kaže sagovornica N1.

Prema njenim rečima u Srbiji je trenutno dostupno 13 lekova za MS, ali su lekovi prve generacije i dalje najzastupljeniji, to su četiri leka. Ti lekovi imaju umerenu efikasnost i najbolje je kada ih osoba dobije na početku bolesti. Ali kako bolest napreduje, lekovi prve generacije ne mogu bolest da drže pod kontrolom.

Postavlja se pitanje da li imamo dovoljno lekova visoke efikasnosti koji će im biti ponuđeni, odnosno, da li će im biti ponuđeni najbolji lekovi za njihovo stanje ili oni lekovi kojih najviše ima.