Razumevanje masnih ćelija može da dovede do tretmana za sagorevanja kalorija

Zdravlje 04. jun 202320:19 > 20:20 3 komentara
Shutterstock

Istraživači sve bliži rešenju koje bi jednog dana moglo da pomogne u borbi protiv gojaznosti i srodnih bolesti, kao što je dijabetes,

Istraživači su korak bliže otkrivanju kako da upute masne ćelije da sagorevaju višak kalorija, umesto da ih skladište i prouzrokuju gojaznost, navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu Science Advances.

Povezane vesti

Ljudi imaju dve vrste masti: belu mast koja skladišti energiju i smeđu mast, koja razlaže šećer u krvi i molekule masti kako bi stvorila toplotu i pomogla u održavanju telesne temperature.

Protein u smeđoj masti koji mu omogućava da sagoreva kalorije naziva se ‘razdvojni protein 1’ (UCP1), a istraživači kažu da su sada identifikovali njegovu molekularnu strukturu.

„Čak i sa više smeđe masti, UCP1 se i dalje mora ‘uključiti’ da bi se u potpunosti iskoristio. A istraživanje je otežano nedostatkom detalja o molekularnom sastavu UCP1“, objasnio je koautor studije dr Pol Krajton sa Medicinske škole u ​​Istočnoj Angliji u Norviču, u saopštenju.

On je dodao da „uprkos više od 40 godina istraživanja, do sada nismo znali kako UCP1 izgleda da bismo razumeli kako funkcioniše“.

Novi molekularni detalji će pomoći razvoju lekova koji mogu da aktiviraju UCP1 veštački da bi sagoreli višak kalorija, a to bi jednog dana moglo da pomogne u borbi protiv gojaznosti i srodnih bolesti, kao što je dijabetes, rekli su istraživači.

„Postojalo je veliko interesovanje za to kako povećati smeđu masnoću i terapeutski aktivirati UCP1, kao potencijalni način lečenja gojaznosti“, rekao je Krajton.