Mitovi o vodi i hidrataciji

Zdravlje 21. jul 202110:08 4 komentara
Shutterstock

Jedni se tvrdoglavo opiru hidrataciji, iako bi to moglo da reši brojne svakodnevne probleme. Drugi piju vodu vođeni zastarelim savetima.

Postoji nekoliko pravila hidratacije i nekoliko jednostavnih i najboljih praksi da biste ostali hidrirani.

Koliko vode bi trebalo popiti tokom jednog dana?

Iako ispijenje osam čaša vode dnevno neće naštetiti, nema ni dokaza da su potrebne. Ovaj mit potiče iz izveštaja koji je objavio Odbor za hranu i ishranu Nacionalnog istraživačkog veća SAD 1945. godine.

Povezane vesti

Osluškujte svoje telo i u skadu s tim konzumirajte tečnost, odnosno vodu.

Službeno, Američka nacionalna akademija nauka, inženjerstva i medicine kaže da bi muškarci trebalo da piju oko 15,5 šoljica vode dnevno, a žene oko 11,5 šoljica.

Najbolje vreme za pijenje vode

Mnogo se govori o važnosti hidratacije ujutru, ali studije su dokazale da pijenje vode u ranim jutarnjim satima ne utiče ništa posebno na naš ukupan nivo hidratacije.

Umesto toga, fokus bi trebao da bude na redovnoj hidrataciji tokom čitavog dana.

Nemojte piti previše vode

Pijenje previše vode u kratkom vremenskom periodu dovodi do pada koncentracije natrijuma u našoj krvi na opasno nizak nivo.

Budući da naši bubrezi ne mogu dovoljno brzo da izbace vodu iz tela, višak vode razređuje našu krv i prouzrokuje oticanje ćelija.

To stanje se naziva intoksikacija vodom, a simptomi su glavobolja, umor, mučnina i povraćanje. Umesto da celu flašu vode iskapite odjednom, pijuckajte tokom dana.

Slušajte svoje telo i njegove potrebe za vodom

Stručnjaci kažu da tehnički nismo dehidrirani sve dok ne izgubimo tri i više odsto ukupne telesne težine, a žeđ ukazuje da idemo u tom smeru.

Dakle, pri ruci uvek držite flašu vode.

Komentari (4)

Vidi sve komentare