Mitrović: Srbija iskoristila odlične odnose sa Kinom za nabavku vakcina

Zdravlje 08. feb 202117:38 > 17:49 6 komentara

Dragana Mitrović iz Centra za studije Azije i Dalekog Istoka Fakulteta političkih nauka izjavila je u Danu uživo da ne treba puno očekivati od posete stručnjaka iz tima Svetske zdravstvene organizacije Kini, jer su tamošnje vlasti do sada pokazale da ne žele da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim timom eksperata kako bi se otkrili detalji o početku i uzroku nastanka koronavirusa. Ona je takođe ocenila da je Srbija vešto iskoristila svoje odnose kako bi nabavila veliki broj doza vakcina. "Dobro smo iskoristili ovu situaciju, odnosno odlične političke odnose sa Kinom", istakla je je Mitrović.

Povezane vesti

Podsetimo, prošlo je više od godinu dana od kako se u kineskom Vuhanu pojavila tada nepoznata zaraza koja izaziva smrtonosnu upalu pluća, a nedavno je u tom gradu počela istraga Svetske zdravstvene organizacije o poreklu koronavirusa.

„Istraga je krenula sa dosta zakašnjenja. Bilo je najava još od maja, juna prošle godine da bi do nje trebalo da dođe. Međutim, do nje je došlo tek sad i zbog tog oklevanja i preduslova koje je kineska strana postavila pred tim SZO, očekivanja su takva da saradnja neće biti potpuna i da ova istraga neće dovesti do celovite slike“, smatra ona.

Mirković ocenjuje da je ova istraga veoma bitna, ne zbog toga da bise optužila Kina, već da je njena svrha otkrivanje nastanka koronavirusa.

„Čini mi se da je skepticizam na mestu, i verujem da ne treba da imamo velika očekivanja od ove misije“, kaže Mitrović i podseća na brojna neodogovorena pitanja kineskih vlasti o početku i toku zaraze.

„Kineski stručnjaci i epidemiolozi su na početku pisali u stručnim časopisima članke o ovoj bolesti, međutim, u jednom trenutku je kineska vlada zabranila naučnicima da nastave. Sredinom 2020. godine je zabranjeno objavljivanje stručnih tekstova u domaćim ili stranim stručnim časopisima, pre nego što budu odobreni“, napominje Mitrović.

„Posledice toga što je kineska vlada prikrivala i zataškavala podatke bilo na lokalnom ili državnom nivou, je što su milioni kineskih građana putovali po svetu  pre nego što je Peking obavestio SZO i druge vlade, a tek potom i vlastito stanovništvo“, istakla je Mitrović.

Komentarišući odnose između Srbije i Kine, ona je navela da je naša zemlja vešto, pregovarajući na vreme, uspela da nabavi više doza vakcina od nekih država koje su „ispale zapanjujuće naivne“.

„Srbija je od Kine dobila veći broj vakcina no što bi inače dobila zato što su prioritet Kini one zemlje koje su zajedno sa njom sprovodile završne faze ispitivanja, kao što su (pored Srbije) Maroko, Egipat i Indonezija. Kina je obećala da će isporučiti svetu 400 miliona doza vakcina, i ona želi da se prikaže da je sila i da je nesebična“, ocenila je Mitrović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (6)

Vidi sve komentare