Moderna počinje probe vakcine protiv HIV-a na ljudima

Zdravlje 27. jan 202222:05 > 22:28
Shutterstock

Počele su prve probe vakcine protiv virusa side na ljudima koja koristi tehnologiju informacione RNK, saopštile su američka biotehnološka kompanija Moderna i međunarodna organizacija za istraživanje side "AIDS Vaccine Initiative".

Ove probe u prvoj fazi će biti sprovedene u SAD na 56 odraslih osoba dobrog zdravlja i seronegativnih.

Povezane vesti

Iako se četiri decenija vode istraživanja naučnici još nisu uspeli da naprave vakcinu protiv side, bolesti koja svake godine ubija stotine hiljada ljudi.

Međutim, nedavni uspeh tehnologije informacione RNK, koja je dozvolila da se u rekordnom vremenu razviju vakcine protiv kovida-19, među kojima i vakcina Moderne, daju nove nade.

Cilj testirane vakcine je da se stimuliše proizvodnja određenog tipa antitela koja mogu da deluju protiv mnogobrojnih varijanti HIV-a u cirkulaciju, virusa koji izaziva bolest side.

Vakcina pokušava da nauči limfocite B, koji su deo našeg imunog sistema, da proizvode ova antitela.

Testiranje se sprovodi na četiri lokacije na američkom univerzitetu Džordž Vašington.

Imunogeni koji se koriste su razvile međunarodna organizacija za naučno istraživanje „Aids Vaccine Initiative“ (IAVI), „Institute Scripps“ uz podršku fondacije Bil i Melinda Gejts, američkog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti (NIAD) i kompanije Moderna.

Prošle godine prva proba kada nije korišćena tehnologija informacione RNK, dala je željeni imuni odgovor samo kod nekolicine učesnika. Sledeća faza bila je saradnja sa Modernom.

„Obzirom na to koliko brzo vakcine sa RNK informacionom tehnologijom mogu da budu razvijene ta platforma pruža fleksibilniji pristup za testiranje i koncipiranje vakcine“ navodi se u saopštenju.