Moderna: Treća doza jača imuni odgovor i na sojeve koronavirusa

Zdravlje 06. maj 202110:25 komentara
Foto: Shutterstock

Kompanija Moderna objavila je da prvi podaci istraživanja na ljudima pokazuju da treća doza sadašnjeg ili eksperimentalnog novog kandidata za vakcinu osnažuje imuni odgovor na brazilski i južnoafrički soj koronavirusa.

Vakcinacija trećom dozom, koja je data dobrovoljcima ranije vakcinisanim Modernom u dve doze, pojačalo je odgovor antitela i na izvornu verziju koronavirusa koja izaziva kovid-19, objavila je Moderna.

Povezane vesti

Prvi podaci rezultat su testiranja na 40 dobrovoljaca sadašnjeg Modernine vakcine, kao i verzije vakcine koju kompanija razvija kao odgovor na novi južnoafrički soj koronavirusa pod nazivom mRNA-1273.351.

Moderna takođe proučava vakcinisanje koje kombinuje sadašnju i novu vakcinu.

Američka biotehnološka kompanija Moderna objavila je da je efikasnost njene vakcine protiv koronavirusa na nivou od 90 odsto protiv svih oblika koronavirusne bolesti i 95 odsto efikasna protiv teških oblika te bolesti, kao i da vakcina pruža snažnu zaštitu protiv bolesti šest meseci nakon primanja druge doze.

Ti rezultati proizlazili su iz treće faze kliničkog ispitivanja kojim je obuhvaćeno više od 30.000 ljudi širom SAD, a  podatak o efikasnosti predstavlja blagi pad u odnosu na raniji podatak od 94,1 odsto objavljen u časopisu „New England Journal of Medicine“.

Novi broj zasnivao se na 900 analiziranih kovid slučajeva iz studije do 9. aprila, dok se prethodni zasnovao na 185 slučajeva.

Moderna radi na dve nove modifikovane vakcine specifične za novi soj koronavirusa i objavila je u aprilu da su studije na miševima pokazale da su te vakcine izazvale povećani imuni odgovor.

Vakcina kompanije Moderna odobreno je u više od 40 zemalja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.