Moderna unapređuje dva kandidata za vakcinu protiv podvarijanti omikrona

Shutterstock

Kompanija Moderna saopštila je da unapređuje dva kandidata za vakcinu protiv novijih podvarijanti omikrona za jesen, jedan je dizajniran za podvarijantu BA.1, a drugi protiv BA.4 i BA.5.

Proizvođači vakcina, uključujući Modernu i rivalski Fajzer, razvijaju ažurirane vakcine koje će ciljati brzo šireće omikron podvarijante BA.4 i BA.5, koje su stekle uporište u SAD poslednjih nedelja, prenosi Reuters.

Moderna je rekla da je njena odluka da razvije bivalentne vakcine zasnovana na različitim tržišnim preferencama za vakcine protiv podvarijanti.

Povezane vesti

Bivalentne vakcine su dizajnirane da ciljaju dve različite podvarijante koronavirusa – originalnu iz 2020. i noviju podvarijantu omikrona.

Kompanija Moderna je saopštila da su novi klinički podaci za njenu vakcinu mRNA-1273.214, dizajniranu da cilja podvarijantu BA.1, pokazali značajno veći nivo neutralizujućih antitela protiv BA.4 i BA.5 koje se brzo šire u poređenju sa trenutno odobrenim busterom.

Drugi kandidat za buster, mRNA 1273.222, zasnovan je na soju BA.4 i BA.5 i razvija se u skladu sa nedavnim savetima američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Analitičar Džefrija Majkl Ji rekao je da, iako novi podaci o pojačivaču odnosno buster dozi koja cilja podvarijantu BA.1 pokazuje bolju izdržljivost i odgovor antitela, originalna varijanta omikrona se već promenila u SAD i FDA će verovatno odobriti planiranu buster dozu za BA.4 i BA.5 podvarijantu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.